Τετάρτη
29 Μαΐου 2024

e-ΕΦΚΑ: Πότε έρχονται οι ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους

Οικονομία

Οι πληρωμές των συντάξεων και των επιδομάτων, όπως το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους συνταξιούχους δεν θα δουν αύξηση στον λογαριασμό τους και το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες εβδομάδες θα γίνουν την εβδομάδα 18 με 21 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Το ίδιο διάστημα θα καταβληθούν και οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είπε ότι «μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί και περιέχει πολλές ευνοϊκές διατάξεις. Μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση μιας αδικίας όσον αφορά τα επιδόματα μητρότητας. Οι μη μισθωτές μητέρες έπαιρναν, για παράδειγμα, για τέσσερις μήνες το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, αλλά δεν έπαιρναν όταν γεννούσαν το επίδομα μητρότητας. Αυτό αλλάζει με τον νέο ασφαλιστικό και πλέον οι νέες μητέρες μη μισθωτές θα παίρνουν 780 ευρώ για 9 μήνες αφού γεννήσουν, χωρίς να χάνουν το επίδομα λοχείας και κυοφορίας όσο είναι έγκυοι, δηλαδή τα 600 ευρώ.

Ακόμη, στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς διαβούλευση θα γίνεται ομογενοποίηση των παροχών για τους ασφαλισμένους. Υπάρχουν ειδικές ομάδες εργασίας στο υπουργείο Εργασίας όπου δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι. Οι παροχές αφορούν επιδόματα μητρότητας, επιδόματα αναπηρίας, έξοδα κηδείας και άλλες αντίστοιχες παροχές σε χρήμα.

Υπάρχει το εξής φαινόμενο στον ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ ενοποιήθηκε, αλλά υπάρχουν διαφορετικές παροχές ανά τέως Ταμείο, δηλαδή άλλα έξοδα κηδείας παίρνει η οικογένεια του εκλιπόντος που ήταν ασφαλισμένος στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή στον ΕΔΟΕΑΠ ή στο ΙΚΑ ή σε κάποιο άλλο Ταμείο. Είναι μια αδικία κυρίως προς τους αγρότες, προς τον ΟΓΑ και προς τους μισθωτούς και θα υπάρξει αποκατάσταση της αδικίας αυτής, θα είναι πιο αντικειμενικά τα κριτήρια. Αυτή είναι η λογική, και επάνω σε αυτό εργάζονται ομάδες εργασίας. Μιλάμε όμως για το επόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει το καλοκαίρι του 2024.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αλλάζει το Taxis μετά από 27 χρόνια - Έρχεται ο «ηλεκτρονικός φάκελος» του φορολογούμενου

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται για το πληροφοριακό σύστημα TAXIS της ΑΑΔΕ Με στόχο την αποτελεσματική υποστήριξη τεχνολογικά σύνθετων ελέγχων και ταυτόχρονα την καλύτερη εξυπηρέτηση τ...

Φόρτωση άρθρων...