Τρίτη
30 Απριλίου 2024

e-ΕΦΚΑ: Συγκροτούνται ομάδες εργασίας για ενιαίους κανόνες σε συντάξεις και παροχές αναπηρίας

Συγκρότηση ομάδων εργασίας για τον ενιαίο κανονισμό παροχών ασθενείας και λοιπών παροχών του e-ΕΦΚΑ και τους ενιαίους κανόνες για τις παροχές αναπηρίας και τις συντάξεις.

Υπεγράφησαν από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Μηλαπίδη, οι αποφάσεις συγκρότησης των ομάδων εργασίας για τον ενιαίο κανονισμό παροχών ασθενείας και τους ενιαίους κανόνες για τις συντάξεις και τις παροχές αναπηρίας.

Το έργο των ομάδων εργασίας είναι διττό και πολυεπίπεδο.

Σε πρώτη φάση, καλούνται να καταγράψουν το πλήθος των υφιστάμενων κατακερματισμένων κανόνων:

(α) για τη χορήγηση παροχών σε χρήμα, όπως οι παροχές ασθενείας, οι παροχές προστασίας της μητρότητας, οι παροχές σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, αλλά και παροχές και προγράμματα που διαχειρίζεται ο e-ΕΦΚΑ, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η αποτύπωση των διάσπαρτων προϋποθέσεων και διαδικασιών απονομής των ανωτέρω παροχών, καθώς και

(β) για τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες για τις συνταξιοδοτικές και επιδοματικές παροχές που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία, με έμφαση στον εντοπισμό του εύρους της κάλυψης των αναγκών των δικαιούχων.

Σε αμέσως επόμενο χρόνο, οι ομάδες εργασίας καλούνται να παραδώσουν πλήρες πόρισμα, το οποίο θα ενσωματώνει ολοκληρωμένες προτάσεις ενιαιοποίησης των κανόνων και θα προτείνει νέους, ομοιογενείς κανόνες για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παροχών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενιαιοποίηση και απλούστευση των κανόνων για τις συγκεκριμένες παροχές θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, προσφέροντας ασφάλεια δικαίου για πολλές κοινωνικές ομάδες, μειώνοντας, ταυτόχρονα, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες των πολιτών.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Από 1η Μαΐου οι αιτήσεις επαγγελματιών τουρισμού που επλήγησαν από κακοκαιρίες

«Από την Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου, ανοίγει σχετική πλατφόρμα αναφορικά με αιτήσεις που θα μπορούν να κάνουν επαγγελματίες του τουρισμού που επλήγησαν κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου 2...

Νυχτερινό ρεύμα: Ξεκινά το θερινό τιμολόγιο

Σε ισχύ τίθεται το νυχτερινό οικιακό τιμολόγιο θερινής περιόδου από την Τετάρτη 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου με συνεχές ωράριο από τις 23:00 έως τις 07:00 καθημερινά. Οι κατ...

Φόρτωση άρθρων...