Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ε.Ε.: Ενέκρινε το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο

Η απόφαση θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα. «Σφίγγει ο κλοιός» για τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν απειλεί με «σοβαρές συνέπειες».

Οικονομία

Στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 ευρώ ανά βαρέλι συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από μαραθώνιο συνομιλιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε πρόταση που είχε προκριθεί από την ομάδα της G7 με σκοπό να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας που εργαλοποιεί το θέμα της ενέργειας.

Η απόφαση για την ανώτατη τιμή, κάτι που αναμενόταν τις τελευταίες ώρες, έγινε γνωστή από τον Πολωνό διπλωμάτη, Άντζεϊ Σάντος και από άλλους Ευρωπαίους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.

Οι συζητήσεις για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο διήρκεσαν περισσότερο από μία βδομάδα. Το εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα ξεκινήσει στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι τιμή λίγο χαμηλότερη από εκείνη που πληρώνουν οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύσει εάν οι αγοραστές αποστέλλουν και ασφαλίζουν τα φορτία σε εταιρείες προερχόμενες από χώρες εκτός του μπλοκ το οποίο επέβαλε το ανώτατο όριο.

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα κυρώσεις που επηρεάζουν τη ρωσική οικονομία όπως και φυσικά πρόσωπα.

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.
Παρόμοιοι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών, για άλλα προϊόντα πετρελαίου αναμένεται να επιβληθούν τον Φεβρουάριο.

Πούτιν: Απειλεί με «σοβαρές συνέπειες» 

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

Φόρτωση άρθρων...