Τρίτη
16 Απριλίου 2024

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία τριών σημείων για να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές ενέργειας

Οικονομία

Σε πολιτική συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν την Παρασκευή οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών. Τα μέτρα ανακοίνωσε στο twitter η τσεχική προεδρία.

Τα μέτρα έχουν ως εξής:

  • Υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ανώτατο όριο στα έσοδα από την αγορά από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού κόστους και
  • Συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων.

Την αισιοδοξία του ότι «η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας» εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενεργειακό ζήτημα οξύνεται στην Ευρώπη, ενόψει και του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα, πράγμα που γεμίζει με αγωνία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τον προηγούμενο Μάρτιο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ζητώντας την επιβολή ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σήμερα 15 κράτη – μέλη στηρίζουν την ελληνική πρόταση, την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού και ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τολμηρές και αποφασιστικές προτάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα υποστηρίξει και θα διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή απέναντι στον πολεμικό και ενεργειακό τυχοδιωκτισμό της Ρωσίας. Είναι, όμως, ύψιστο ζήτημα ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών να προχωρήσουμε όλοι μαζί».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Ανοδος 67% σε έναν χρόνο στις τιμές για το λάδι – Αυξήσεις σε τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας

Νέα άνοδος καταγράφηκε στην τιμή του ελαιόλαδου, καθώς και και άλλων βασικών προϊόντων, την ώρα που ο πληθωρισμός τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% σε ετήσια βάση από 2,9% τον Φεβρουάρι...

Φόρτωση άρθρων...