Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

E.E.: Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία διχάζει τις χώρε-μέλη, στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Πρέπει να εντείνουμε τις τρεις γραμμές δράσης μας: Μείωση της ζήτησης, ασφάλεια της προσφοράς και περιορισμός των τιμών», αναφέρει η επιστολή της πρόσκλησης του Μισέλ προς τους ηγέτες, για τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

«Αυτό περιλαμβάνει: Κοινές αγορές φυσικού αερίου, ανάπτυξη ενός νέου δείκτη αναφοράς που να αντανακλά με μεγαλύτερη ακρίβεια τις συνθήκες στην αγορά φυσικού αερίου και εξέταση ενός προσωρινού δυναμικού ορίου τιμών», είπε ο Μισέλ.

«Περιμένω, επίσης, να εξετάσουμε άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις στην αγορά, όπως ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόταση για χρήση 40 δισ. από τον προϋπολογισμό της Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει εξάλλου τη χρήση έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηρίξει ανθρώπους και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Η Κομισιόν θα προσφέρει στις κυβερνήσεις την ικανότητα να αξιοποιήσουν τα υπάρχοντα κεφάλαια συνοχής για να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και να βοηθήσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εθνικών προγραμμάτων, σύμφωνα με την Ελίζα Φερέιρα, επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις.

«Η πολιτική συνοχής δεν είναι το ευρωπαϊκό μέσο αντιμετώπισης κρίσεων, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να αντιδράσουμε ότι οι πολίτες υπέστησαν ρεαλιστικό πλήγμα. Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι οικογένειες με τις τρέχουσες τιμές ενέργειας», τόνισε η επίτροπος Φερέιρα σε ομιλία της στην Ευρωβουλή στο Στρασβούργο.

Το σχέδιο θα είναι μέρος του πακέτου προτάσεων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν εντός της ημέρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό ενεργειακό κόστος που τροφοδοτείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαθέσει περισσότερα από 500 δισ. ευρώ για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις συζητούν νέα μέσα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς δεν υπάρχει κοινή συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων δαπανών.

Το σχέδιο για τη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων συνοχής θα περιλαμβάνει επίσης την παροχή στήριξης για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με την προστασία των θέσεων εργασίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων μέσω της βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλων προγραμμάτων, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης, το οποίο υπόκειται σε αλλαγές.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά έως 6.254 ευρώ στο επίδομα μητρότητας - Επέκταση καταβολής σε 10.000 νέες μητέρες

Τέλος Απριλίου αναμένεται η χορήγηση των αναδρομικών (με βάση υπολογισμού από τις 24 Σεπτεμβρίου) της επέκτασης του επιδόματος μητρότητας σε 10.000 νέες μητέρες ελεύθερες επαγγελμα...

Φόρτωση άρθρων...