Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Εφάπαξ επίδομα στους συνταξιούχους - Πώς θα δοθεί και ποιοι είναι δικαιούχοι (παραδείγματα)

Οικονομία

Εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την Κοζάνη θα κάνουν την Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κοζάνη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το εφάπαξ επίδομα από 200 έως και 300 ευρώ θα λάβουν τον Μάρτιο 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, καθώς η προσωπική διαφορά τούς στέρησε τις αυξήσεις 7,75% που έλαβαν τον Ιανουάριο 1,7 εκατομμύρια πολίτες.

Ειδικότερα, συνταξιούχοι οι οποίοι είχαν/ έχουν προσωπική διαφορά και δεν πήραν καθόλου αύξηση, ή πήραν μικρή αύξηση σβήνοντας την προσωπική διαφορά, θα πάρουν τις αυξήσεις, εφόσον η κύρια σύνταξή τους δεν ξεπερνά τα 1.600 ευρώ. 

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλλουν καμία αίτηση. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό τους.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Πράγματι όταν υλοποιήσαμε την δέσμευσή μας για αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% από το 2023 γνωρίζαμε ότι πραγματική αύξηση θα έβλεπαν οι συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ήταν δημιούργημα του νόμου Κατρούγκαλου και να εκφράσω επιεικώς τον προβληματισμό μου για αυτούς που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την προσωπική διαφορά όταν είναι οι οποίοι την θεσμοθέτησαν.

Είναι υποκριτικό να γίνεται αυτό σήμερα από το ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πετσόκοψε τις συντάξεις, θέσπισε την προσωπική διαφορά και έρχεται τώρα και λέει με ένα νόμο και ένα άρθρο μπορεί αυτή να αντικατασταθεί. Οπότε, πράγματι υπήρχαν αδικίες, υπήρχαν συνταξιούχοι και δεν είδαν αύξηση. Είμαι σήμερα στην θέση να έχω μία καλύτερη εικόνα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2023, επειδή έχω πει πολλές φορές ότι η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από το προσδοκώμενο, αυτό δημιουργεί και περισσότερα έσοδα οπότε είμαι σήμερα σε θέση να αναγγείλω ότι θα υπάρχει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στη σύνταξη λόγω της προσωπικής διαφοράς το οποίο θα είναι 200 με 300€ ανάλογα το ύψος των αποδοχών τους».

Πώς θα μοιραστούν τα 280 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους

Σύμφωνα με την εκπομπή «Live News» του ΜEGA, οι 910.000 δικαιούχοι του εφάπαξ βοηθήματος χωρίζονται σε τρεις ομάδες:

  • Η πρώτη ομάδα που θα λάβει 300 ευρώ αφορά 140.000 συνταξιούχους με 800 έως 1.000 ευρώ σύνταξη.
  • Η δεύτερη ομάδα αφορά 340.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα λάβουν ένα ποσό μεταξύ 200 – 300 ευρώ.
  • Στην τρίτη ομάδα που είναι η πλέον πολυπληθής ανήκουν 530.000 συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Παράδειγμα

Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ που δεν ενισχύθηκε με κανένα άλλο μέτρο, θα λάβει 300 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Μόνο το 25% των προσφυγών δικαιώνεται

Μόνο το 25% των προσφυγών φορολογουμένων προς την ΑΑΔΕ δικαιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, από την επεξεργασία των στοιχείων ...

Φόρτωση άρθρων...