Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Εφάπαξ: Έρχεται «βροχή» πληρωμών σε χιλιάδες συνταξιούχους

Οικονομία

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία εκκαθάρισης των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους.

Η ομάδα Συντονισμού Εκκαθάρισης Συνταξιοδοτικών Αιτημάτων του ΕΦΚΑ προχωρά το επόμενο χρονικό διάστημα στην απονομή των επικουρικών και διεθνών συντάξεων καθώς και των εφάπαξ.

Την ίδια στιγμή, ξεμπλοκάρονται πληρωμές επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ για 30.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος είναι με τον αποτελεσματικό συντονισμό των δράσεων που έχει δρομολογήσει η Ομάδα Έργου –και την αξιοποίηση του νέου μοντέλου ταχείας έκδοσης συντάξεων από όλο το έμψυχο δυναμικό του e-ΕΦΚΑ- να δημιουργηθεί μια σταθερή «γέφυρα», μέχρι την μετάβαση του Φορέα στη νέα εποχή, με την παράδοση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων του e-ΕΦΚΑ.

Συντάξεις και εφάπαξ

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει να εκδώσει 14.000 επικουρικές από ταμεία του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ και ΤΑΔΚΥ) και επεξεργάζεται άλλες 12.000 από ταμεία του ιδιωτικού τομέα για τις οποίες υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Συνολικά στο ταμείο κατά κύματα θα σπεύσουν για πληρωμή περίπου 30.000 συνταξιούχοι, που περιμένουν είτε επικουρική είτε εφάπαξ.

Η λίστα αναμονής έχει ήδη μειωθεί και στόχος του ΕΦΚΑ είναι έως το καλοκαίρι να έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες που έχουν περάσει τους 3 μήνες χωρίς απόφαση. Σε σύνολο 85.000 επικουρικών που είναι στη λίστα των εκκρεμοτήτων (πέραν του τριμήνου) έχουν εκκαθαριστεί οι 40.000, με ισάριθμες απονομές συντάξεων στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι υπόλοιπες 45.000 επικουρικές αλλά και όσες νέες αιτήσεις περάσουν στις καθυστερήσεις πέραν του τριμήνου θα επιδιωχθεί να εκδοθούν έως τον Αύγουστο, δηλαδή μέσα στο προσεχές τετράμηνο.

Από τις 45.000 επικουρικές που εκκρεμούν οι 14.000 είναι του Δημοσίου και οι υπόλοιπες 31.000 από ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να τις εκκαθαρίσει με πληρωμές σε δυο δίμηνα.

Στο επόμενο δίμηνο (Ιούλιος-Αύγουστος) θα εκκαθαριστούν οι υπόλοιπες 21.000 αιτήσεις (από το στοκ των 45.000) ώστε να μηδενιστούν οι παλιές εκκρεμότητες. Στο στοκ αυτό υπάρχουν και περίπου 2.000 επικουρικές από το ΤΣΜΕΔΕ.

Επίσης θα πληρωθούν 2.000 εφάπαξ αυτή την εβδομάδα και άλλα 3.000 εντός του Μαΐου.

Ειδικά για το Δημόσιο, το κλειδί για να υπολογίζεται το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη βρίσκεται στην ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του «ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ» (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης) που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ – Δημοσίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψηφίστηκε ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη: Ποιες αλλαγές φέρνει για τις επιχειρήσεις

Σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) διαπερνά κάθε πτυχή της ζωής μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση καινοτομεί, ως ο πρώτος νομοθέτης σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρεί να ρυθμίσει το Α...

Φόρτωση άρθρων...