Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Εξοικονομώ 2023: Λήγει η προθεσμία για επιδότηση έως 75% - Oι επιλέξιμες παρεμβάσεις

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023. Στόχος του «Εξοικονομώ 2023», είναι η υποχρεωτική αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες για κάθε κατοικία που θα ενταχθεί, ώστε να εξασφαλίζεται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 300 εκατoμμύρια ευρώ από τα οποία τα 60 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για ευάλωτα νοικοκυριά, με στόχο την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και θα παρέχει επιδοτήσεις για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Επιλέξιμες κατοικίες

Επιλέξιμη είναι μία κατοικία που υφίσταται νόμιμα (ή έχει τακτοποιηθεί με κάποιον από τους νόμους περί αυθαιρέτων), δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της «Γ». Δικαίωμα συμμετοχής στο «Εξοικονομώ 2023» έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (δηλαδή πλήρη κυριότητα, επικαρπία ή ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία. Τα μέγιστα ποσοστά επιχορήγησης μιας αίτησης κυμαίνονται από 40% έως και 75% ανάλογα με το ύψος του ατομικού ή οικογενειακού εισοδήματος.

Η πληρωμή του υπολοίπου ποσού (ιδιωτική συμμετοχή) κατ’ επιλογή μπορεί να γίνει με ίδια κεφάλαια ή με δανειακή σύμβαση, είτε για το ποσό που θα επιλέξουν είτε για το ποσό που θα τους εγκριθεί από τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ή και με συνδυασμό ίδιων κεφαλαίων και δανεισμού.

Εισοδηματικές κατηγορίες

Αποκλειστικά για τους ωφελουμένους της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας (κάτω των 5.000 για ατομικό εισόδημα και κάτω των 10.000 για οικογενειακό), σε περίπτωση σύναψης δανειακής σύμβασης, παρέχεται η δυνατότητα εγγυοδοσίας του προγράμματος για την εξασφάλιση του δανείου προς τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Η εγγυοδοσία θα καλύπτει το ποσό της δανειοδότησης στο 100% για τις περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης και στο 80% για τις περιπτώσεις ενοικίασης ή δωρεάν παραχώρησης.

Οι παρεμβάσεις

Στις επιλέξιμες παρεμβάσεις περιλαμβάνονται η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση ή αναβάθμιση της θερμομόνωσης, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης (π.χ. με αντικατάσταση του υφιστάμενοι με νέο σύστημα βιομάζας ή αντλίας θερμότητας), η εγκατάσταση συστήματος ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με χρήση έξυπνων συστημάτων ελέγχου, διαχείρισης και παρακολούθησης.

Ολοκλήρωση των εργασιών

Η υλοποίηση του έργου θα πρέπει να γίνει εντός χρονικού διαστήματος δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής στο πρόγραμμα. Δηλαδή σε έναν χρόνο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, ήτοι:

• η υλοποίηση του συνόλου των παρεμβάσεων

• η διενέργεια της 2ης ενεργειακής επιθεώρησης και η εξόφλησή της,

• η έκδοση παραστατικών για τυχόν μελέτες ή και για συμβουλευτικές υπηρεσίες

• η καταχώρηση στο πληροφοριακό σύστημα της πρώτης δήλωσης πιστοποίησης για την ολοκλήρωση του έργου επισυνάπτοντας παράλληλα και τα απαιτούμενα παραστατικά δαπανών και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του προγράμματος δεν θα είναι δυνατή η ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου μετά τις 30/06/2025, που αποτελεί την ημερομηνία λήξης επιλεξιμότητας των υποβαλλόμενων δαπανών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φόρτωση άρθρων...