Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Ανακοίνωσε αύξηση επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια

Την πρώτη αύξηση επιτοκίων έπειτα από 11 χρόνια (από το 2011) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού (8,6%).

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης προχώρησε στην αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται πλέον στο 0,5% (από 0%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,75% (από 0,25%) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5%), βάζοντας ένας «τέλος» στη μακροχρόνια εποχή των αρνητικών επιτοκίων.

Οι παραπάνω αλλαγές συνιστούν μικρή παρέκκλιση από το «guidance», το οποίο προέβλεπε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, αλλά και νέα παρέμβαση τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ποιες ρυθμίσεις οδηγούν στη συνταξιοδότηση τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν έχουν πλέον χιλιάδες οφειλέτες του ΕΦΚΑ, και παράλληλα να αποπληρώνουν τις οφειλές τους. Με τις ευνοϊκές διατάξεις που θεσπίστηκαν οι ασφαλισμένο...

Στα 750 ευρώ οι νέες κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος»

Σε χαμηλά όρια, κατά μέσο όρο 750 ευρώ, κινούνται οι συντάξεις που απονέμονται στους νέους συνταξιούχους, παρά τις αυξήσεις που δόθηκαν την τελευταία διετία. Οι αιτίες, όπως επισημ...

Φόρτωση άρθρων...