Κυριακή
12 Μαΐου 2024

ΕΚΤ: Νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Την ένατη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 4,25% (από 4% προηγουμένως), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% (από 3,5% προηγουμένως) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% (από 4,25% προηγουμένως).

«Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να μειώνεται αλλά αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διοικητικό συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλη η προσοχή των επενδυτών, βέβαια, εστιάζει στο κατά πόσο η σημερινή παρέμβαση αποτελεί την τελευταία κίνηση σ΄ αυτή τη μακρά «διαδρομή» της νομισματικής σύσφιγξης, η οποία ξεκίνησε το 2022.

Άλλωστε, κανείς δεν είναι σίγουρος αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των μακροοικονομικών στοιχείων και ανάλογα με την πορεία των πληθωριστικών δεικτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται online έλεγχοι για 500.000 αυτοκίνητα με νέο σύστημα διασταυρώσεων

Σε «απόσυρση» βγάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το αναποτελεσματικό σύστημα διασταυρώσεων που ισχύει σήμερα και το οποίο έχει περιπέσει σε αχρηστία, αφού επιτ...

Φόρτωση άρθρων...