Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

ΕΚΤ: Προς νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συγκλίνουν σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 bps τον Μάιο, αν και ακόμα το θέμα δεν έχει κλείσει, σύμφωνα με πέντε πηγές που επικαλείται το Reuters.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις, ρυθμός-ρεκόρ στην ιστορία της, προκειμένου να καταπολεμήσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό.

Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες τώρα απαιτούν αυξημένη προσοχή, είπαν στο Reuters οι πηγές που αρνήθηκαν να κατονομαστούν.

Η αβεβαιότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα μετά τη μεταβλητότητα και οι πεπερασμένες αυξήσεις επιτοκίων πρέπει να φανεί πόσο επηρέασαν την οικονομία, οπότε χρειάζεται λιγότερη σύσφιγξη, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι ίδιες πρόσθεσαν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι αυτό το «τελευταίο μίλι» είναι πιο σωστό να πραγματοποιηθεί με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα που τέθηκε στο τραπέζι είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που τώρα βρίσκεται στο 3%, είναι σε ένα επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

ΕΚΤ: Τα σχέδια για τα επιτόκια και η τραπεζική κρίση

Πάντως, οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι η συζήτηση είναι ακόμη ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικού δανεισμού της ΕΚΤ. Και τα δύο αναμένεται να γίνουν γνωστά μόλις δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, κυριαρχεί η άποψη ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δώσει guidance σχετικά με την επόμενη κίνησή της τον Ιούνιο, όπως ακριβώς έκανε και στην τελευταία συνεδρίασή της, έτσι ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν την ελευθερία να κινηθούν ανάλογα με τα νέα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν τότε.

Σύμφωνα με τις πηγές του Reuters, κάποιοι στην ΕΚΤ δεν θέλουν καμία αύξηση τον Μάιο, κυρίως οι ίδιοι από τη Νότια Ευρώπη που δεν ήθελαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα, ενώ άλλοι – επίσης μια μικρή ομάδα – επιχειρηματολογούν για μια ακόμα αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Μέχρι τώρα μόνο λίγοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν εκφραστεί δημοσίως σχετικά με το επόμενο βήμα της ΕΚΤ.

Ο Klaas Knot, κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, είπε ότι δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστούν 50 μονάδες βάσης ή εάν οι 25 ήταν αρκετές. Ο Σλοβάκος Peter Kazimir είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεών της, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzmann υποστήριξε μια ακόμα κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Η τραπεζική αναταραχή του περασμένου μήνα είχε μόνο μέτριο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ, επομένως η οικονομία συνέχισε να αποδίδει σύμφωνα με τη βασική γραμμή που περιγράφεται στις προβλέψεις του Μαρτίου της ΕΚΤ, οι οποίες βασίστηκαν στις προσδοκίες της αγοράς για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας

Την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ολοκλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, όπου συμμετείχε στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισ...

Υπουργείο Ανάπτυξης: Νέα πρόστιμα ύψους 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για παραπλανητικές εκπτώσεις

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε...

Φόρτωση άρθρων...