Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Έκτακτο επίδομα: Αυξημένα ποσά ή περισσότεροι δικαιούχοι συνταξιούχοι – Τα δύο σενάρια

Οικονομία

Την εκτίμηση ότι είτε θα είναι διευρυμένα τα ποσά είτε θα είναι διευρυμένες οι προϋποθέσεις για το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν φέτος οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά, εξέφρασε ο Ηλίας Τσούνης, εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» 91,6 και 105,8.

Η παραπάνω εκτίμηση, εξήγησε, προκύπτει από το δεδομένο ότι πέρσι δόθηκαν περίπου 105 εκατομμύρια και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 εκατομμύρια διαθέσιμα λόγω της έκτακτης φορολόγησης στα διυλιστήρια.
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, αυτό είναι κοινωνική πολιτική.

«Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα»

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε ποιο θα είναι το έκτακτο επίδομα για κάθε συνταξιούχο και ποιες οι προϋποθέσεις. Θυμίζω ότι πέρσι το έκτακτο επίδομα ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 100 έως 200 ευρώ» ανέφερε ο Ηλίας Τσούνης.

«Να συμπληρώσω ότι πέρσι δόθηκε και ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξεως των 150 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Θα δούμε. Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο και φέτος» προσέθεσε, σημειώνοντας πάντως, πως αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ηλία Τσούνη, μέχρι το 2027 θα έχει μηδενιστεί η προσωπική διαφορά εάν συνεχίσει η οικονομία να ευημερεί, έχει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα αυξάνονται οι συντάξεις, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται.

Οφειλές ύψους 48 δις

Σχετικά με τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία που πλέον έχουν ενοποιηθεί, στον Ενιαίο Ηλεκτρονικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, αυτές ξεκινούν ακόμα και από το πριν από το 2010 και είναι συνολικά περίπου 48 δισεκατομμύρια, περίπου όσο ο κρατικός προϋπολογισμός για ένα έτος, τόνισε ο Ηλίας Τσούνης.

«Είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσό που οφείλεται από διάφορους οφειλέτες είτε είναι μικρότερα ποσά. Κάποιος που μπορεί να οφείλει δύο δόσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας γύρω στα 400-500 ευρώ, μέχρι και κάποιες εταιρείες, κάποια νομικά πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν κλείσει και να έχουν “φεσώσει” τα ασφαλιστικά ταμεία, το δημόσιο ταμείο με εκατομμύρια ευρώ ως ασφαλιστική εισφορά. Ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ στέλνει επικαιροποιημένη λίστα.

Την επικαιροποιεί κάθε χρόνο το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στην ΑΑΔΕ με τους μεγαλοφειλέτες. Μεγαλοοφειλέτες θεωρούνται όσοι οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ, είτε φυσικά πρόσωπα είτε νομικά πρόσωπα. Στέλνει αυτή τη λίστα στην ΑΑΔΕ ο ΕΦΚΑ, ούτως ώστε να δημοσιοποιηθεί και να γνωρίζουμε όλοι ποιοι έχουν οφειλή.

Αυτό είναι και ένα μέτρο πίεσης. (…) Σε μεγάλο βαθμό “πιάνει”. Γίνεται τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε δει βελτίωση στην εισπραξιμότητα λόγω αυτού, γιατί πολλοί μπορεί να έχουν αμελήσει, μπορεί να είναι μια μεγάλη εταιρεία που να έχουν ξεφύγει λίγο οι οφειλές και να μην είναι πρώτη προτεραιότητα, αλλά να γίνει πρώτη προτεραιότητα εξαιτίας της δημοσιοποίησης του ΑΦΜ της εταιρείας» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις. Δηλαδή δεν δημοσιοποιούνται οφειλές που είναι ρυθμισμένες ή ανεπίδεκτες είσπραξης ή υπό αναστολή δικαστικής απόφασης ή προέρχονται από αποβιώσαντες ή από ανηλίκους.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πιθανά καρτέλ στην αγορά των δημητριακών, γάλακτος, τυριών και καφέ

Στην εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανές κάθετες συμπράξεις και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά προμήθειας, εμπορίας και λιανικής...

Φόρτωση άρθρων...