Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ενεργειακή κρίση: Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη λήψη μόνιμων και προσωρινών μέτρων – Πριν τη ΔΕΘ οι αποφάσεις

Ο χειμώνας που χτυπάει την πόρτα μας αναμένεται να είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων χρόνων. Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης.

Οικονομία

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα.

Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

  • συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
  • ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
  • επιταγή ακρίβειας
  • fuel pass 3
  • κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
  • αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
  • αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
  • διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Η ενεργειακή κρίση «τινάζει» στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

H φράση που πλανάται πάνω από όλη τη Γηραιά Ήπειρο είναι πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος.

Ανατιμήσεις από 8% έως 20% σε δεκάδες τρόφιμα και σε άλλα βασικά καταναλωτικά είδη περιμένουν τους καταναλωτές μόλις επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Αυξήσεις στα καύσιμα

Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλα και η περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ παρασύρει τις τιμές των καυσίμων που τραβούν ξανά την… ανηφόρα αν και το τελευταίο διάστημα παρουσίαζαν ελαφρά αποκλιμάκωση.

«Καυτή» ενέργεια

Στα επίπεδα ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό χρηματιστήριο.

Η τιμή του φυσικού αερίου από «πλεονέκτημα» κάποτε για την πολυκατοικία έχει γίνει πλέον ασήκωτο βάρος τον Αύγουστο του 2021, η κιλοβατώρα του φυσικού αερίου κόστιζε μόλις 4-5 λεπτά, ενώ φέτος οι χρεώσεις των παρόχων φθάνουν 19 λεπτά.

Χρεώσεις ήδη τετρσαπλάσσιες με την τελευταία έκρηξη των διεθνών τιμών να μην έχει περάσει ακόμη στις τιμές λιανικής.

Πάνω από τα 400 ευρώ διαμορφώθηκε και σήμερα η χονδρική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας, ενώ η κεντρική και βόρεια Ευρώπη φλέγεται με τις τιμές να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 600€.

Χαρακτηριστικά έφτασαν στην Γερμανία στα 607€, στην Αυστρία στα 647,86 ευρώ, στη Γαλλία στα 626,79€ και στην Ουγγαρία στα 652,28€.

Τα σίγουρο είναι πως τα νοικοκυριά βρίσκονται μπροστά σε μια χειμωνιάτικη θύελλα ακρίβειας χωρίς κανείς να ξέρει που θα οδηγήσει.

 

Χρ. Σταϊκούρας για αυξήσεις σε ρεύμα: Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και αναφερόμενος στο φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από το α’ τρίμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.

Για την συνολική εικόνα των εσόδων επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου. Τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. «Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

 

 

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Φόρτωση άρθρων...