Μέχρι την Παρασκευή 8 Μαρτίου έχουν περιθώριο εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να υποβάλουν διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024.

Ειδικότερα, οι διορθωτικές – τροποποιητικές δηλώσεις αφορούν λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει στην αποτύπωση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων στα Ε9 των προηγούμενων ετών.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Το ίδιο ισχύει όμως, και για όσους υποχρεούνται να δηλώσουν μεταβολές οι οποίες επήλθαν στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2023, όπως, για παράδειγμα, η προσθήκη νέου ακινήτου λόγω αγοράς ή απόκτησης μέσω δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς, η διαγραφή ακινήτου λόγω πώλησης ή άλλης μεταβίβασής του, η μείωση ή η αύξηση ποσοστού συνιδιοκτισίας λόγω μεταβίβασης ή απόκτησης ποσοστού, η συνένωση ψιλής κυριότητας με επικαρπία, η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων των κύριων χώρων λόγω μετατροπής βοηθητικών ή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας ιδιοκτησίας, η αύξηση της επιφάνειας των κύριων χώρων ενός ακινήτου λόγω νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων, η αλλαγή της κατάστασης ενός κτίσματος από ημιτελές σε αποπερατωμένο λόγω ολοκλήρωσης της κατασκευής του, η μετατροπή ενός ακινήτου από αποπερατωμένο σε ημιτελές λόγω καταστροφής του από πλημμύρα, πυρκαγιά ή σεισμό κ.λπ.

Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που μπορούν να προκαλέσουν άδικες υπερχρεώσεις, είναι:

1. Αν μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχει κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

2. Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν υπολογίζεται η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου.

3. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας, η ΑΑΔΕ υπολογίζει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%.

4. Συνηθέστερο λάθος η καταχώριση βοηθητικών χώρων ως κύριων.

5. Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής παλαιότητας 0,8.

6. Ο φορολογούμενοι που έχουν κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ.