Τρίτη
03 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο taxisnet - Πόσα χρήματα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σήμερα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2022. Η πρώτη δόση του φόρου ακινήτων θα καταβληθεί ως το τέλος του Μαΐου, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Η εξόφληση θα γίνει σε δέκα δόσεις, με την τελευταία να μπορεί να καταβληθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην τροπολογία ο ΕΝΦΙΑ «καταβάλλεται σε έως δέκα (10) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις οποίες η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης της πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον η πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δε επόμενες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους».

Επιπλέον, στην τροπολογία γίνεται αναφορά στις τελικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων, ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ, η έκπτωση είναι 30%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ, έκπτωση 25%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ, έκπτωση 20%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ, έκπτωση 15%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 400.000 ευρώ, έκπτωση 10%.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη.

Σε δηλώσεις του  τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7 με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων αυξήθηκε κατά 94 δισεκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν 20% σε σχέση με πέρυσι, οι 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες φέτος θα δουν:

  • ακόμα μεγαλύτερη μείωση φόρου κατά 380 εκατομμύρια ευρώ (15% σε σχέση με πέρυσι)
  • ελάχιστη δόση 10 ευρώ αντί 30 που ίσχυε μέχρι σήμερα (μείωση 67%)
  • αλλά και έως 40% μικρότερη υποχρέωση μηνιαίας καταβολής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια: Προ των πυλών το νομοσχέδιο για servicers και Εξωδικαστικό - Τι αλλάζει

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τους servicers που περιλαμβάνει και κρίσιμες διατάξεις για περαιτέρω βελτίωση και αύξηση της αποδοτι...

Επικουρικές fast track με 15ετία για όλους - Πώς θα ξεμπλοκάρουν 30.000 συντάξεις Δημοσίου

Η αυτόματη εκκαθάριση 30.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων του Δημοσίου θα είναι ο πρώτος στόχος της διάταξης η οποία θα επιτρέπει στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν επικουρική σύντ...

Φόρτωση άρθρων...