Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο αναμένεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Οικονομία
Tags: ΕΝΦΙΑ

Ώρες απομένουν πλέον για την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων -γνωστά και ως «ραβασάκια»- του ΕΝΦΙΑ προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται αύριο, Σάββατο, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Κυριακή. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας θα εισφέρουν περί τα 2,23 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

ΕΝΦΙΑ: Πώς εξοφλείται ο φόρος

Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε έως και 10 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί στα τέλη Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2024.

Υπενθυμίζεται πως για τις φορολογικές δηλώσεις προσφέρεται έκπτωση 3% στην οφειλή για όσους πληρώσουν εφάπαξ το ποσό που προκύπτει. Στον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο, δεν θα ισχύσει αυτό το κίνητρο.

Ποιοι θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν θα δουν μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος συγκριτικά με ό,τι κατέβαλαν το 2022.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΝΦΙΑ ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

-30% για ακίνητη περιουσία έως 100.000€

-25% για ακίνητη περιουσία έως 150.000€

-20% για ακίνητη περιουσία έως 250.000€

-15% για ακίνητη περιουσία έως 300.000€

-10% για ακίνητη περιουσία έως 400.000€

Φυσικά ισχύει η απαλλαγή από το φόρο για όσους έχουν τρία ή περισσότερα τέκνα ή έχουν αναπηρία άνω του 80% με την προϋπόθεση ότι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000€ προσαυξημένο κατά 1000€ για το σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος. Επίσης η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 150 τ.μ.

Επιπλέον ισχύει έκπτωση 50% για φορολογούμενους με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000€ προσαυξημένο κατά 1.000€ για το σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και συνολική επιφάνεια κτισμάτων μέχρι 150 τ.μ. εφόσον η συνολική αξία ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000€ για τον άγαμο, τις 150.000€ για τον έγγαμο και τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000€ για τον έγγαμο τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Πασχαλινό τραπέζι: Πού θα κυμανθούν οι τιμές

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια, που πλήττει τα νοικοκυριά, φέρνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι αναμένεται να περάσουν ένα Πάσχα πιο ακριβό από π...

Τι αλλάζει από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις - Οι 10 νέοι κωδικοί SOS για τους επαγγελματίες

Από μέρα σε μέρα (αν όχι από ώρα σε ώρα) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατομμύρια υπόχρεους, αν και οι περισσότε...

Φόρτωση άρθρων...