Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Οικονομία

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η ζήτηση των πρώτων δύο ημερών της δημόσιας προσφοράς ήταν αυξημένη για το ομόλογο ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και διάρκειας επτά ετών, που αναμένεται να εκδώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Το εύρος της απόδοσης διαμορφώνεται μεταξύ 2,3% και 2,7%, χαμηλότερα από το περυσινό ομόλογο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που είχε εκδώσει ο όμιλος, του οποίου η απόδοση ανήλθε σε 2,75%. Το επταετές ομόλογο ύψους 300 εκατομμυρίων έχει προσελκύσει θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. 

Πηγές της αγοράς ανέφεραν χθες ότι το ομόλογο έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από τους θεσμικούς όσο και από τους ιδιώτες επενδυτές, γεγονός που αποδίδεται στην πρωτοεμφανιζόμενη στην ελληνική αγορά «ρήτρα αειφορίας», με την οποία είναι συνδεδεμένο. 

Ο όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025 (με έτος βάσης το 2021). Για να συμβεί αυτό, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να αυξήσει τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ (παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) σε 3 GW από 1,3 GW που είναι σήμερα (σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή). Πρόκειται για την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 2 δισ. ευρώ εντός των προσεχών τεσσάρων ετών, σε Ελλάδα, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Αν δεν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τότε η απόδοση θα αυξηθεί αυτόματα κατά 0,2% για κάθε χρόνο μέχρι τη λήξη της ισχύος του, το 2028. Ακόμα ένας λόγος που φαίνεται να καθιστά το συγκεκριμένο ομόλογο ελκυστικό είναι ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτει ένα «αμυντικό» χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων. 

Η διοίκηση του ομίλου ανέφερε στην πρόσφατη ενημέρωση των επενδυτών για την πορεία του ομίλου στο φετινό εννιάμηνο ότι «παρά τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία, οι δραστηριότητες του ομίλου συνεχίζονται όσο το δυνατόν ομαλότερα, με δεδομένο ότι οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης (ΑΠΕ και Παραχωρήσεις) εμφανίζουν σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά». 

Οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εντός του 2021, ενώ δεν υπάρχει διακοπή λειτουργίας ούτε στον τομέα ηλεκτρισμού και ΑΠΕ.

Οι ομολογίες θα κατανεμηθούν σε αναλογία 70% για τους θεσμικούς και 30% για τους ιδιώτες επενδυτές. Το βιβλίο προσφορών θα κλείσει σήμερα στις 16:00.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...