Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Έπεσαν «κορμιά» στη Wall Street: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μάχες στη συνδρομητική τηλεόραση και το ... γκολ της Cosmote με τον Ολυμπιακό

Η κάθετη πτώση της Wall Street κατά 1.000 μονάδες στη χθεσινή συνεδρίαση, δείχνει ακριβώς αυτό που γράφουμε εδώ και πολύ καιρό για την κατάσταση στις αγορές και τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Μαζί με τις μετοχές υποχώρησαν σημαντικά και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς και της ενέργειας και των πρώτων υλών. Αυτά σίγουρα είναι καλά νέα, αλλά ακόμη και αν συνεχιστεί η πτώση, θα πρέπει να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, καθώς το "ξεφούσκωμα" των τιμών, θα συνδέεται με τις προσδοκίες για... άσχημες καταστάσεις στην καθημερινότητα μας. Το ίδιο άσχημες με τις σημερινές, όπου οι τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.      

Οι επενδυτές βλέπουν ότι ακόμη και η υπερβολική άνοδος των τιμών της ενέργειας λόγω Ρωσίας, μπορεί να έχει σχετικά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα ύδατα και απειλείται από τον στασιμοπληθωρισμό. Δηλαδή τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και διατήρηση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, που πλήττει φυσικά τους φτωχούς αλλά και τους μικρομεσαίους.

Αν μπλέξουμε με την περιπέτεια του  στασιμοπληθωρισμού, τότε τα υψηλά επιτόκια θα απειλήσουν τις χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος. Και σ΄ αυτήν την κατηγορία βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και αρκετές άλλες. Ακόμη και αν οι χώρες αυτές παράγουν (εννοούμε τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και... εξαιρούμε την Ελλάδα), τότε η μείωση της ζήτησης, μπορεί άνετα να τις εγκλωβίσει σε ένα φαύλο κύκλο κρίσης επιτοκίων, δανεισμού και χρέους.

Ξορκίζοντας τη Ρωσία του Πούτιν...

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προωθήσει τις διαδικασίες απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αλλά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η ομοφωνία, αποτελεί... άγνωστη λέξη.

Στο παρασκήνιο γίνονται πολλές ζυμώσεις, καραμπόλες και παζάρια, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μηνός, να δώσει μια αποφασιστική απάντηση για το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Ρωσία, θα δούμε και φωτοβολταϊκά στις στέγες μας και υποχρεωτική χρήση οικολογικών αυτοκινήτων κλπ. Όχι ότι δεν είχαν δρομολογηθεί οι σχετικές πολιτικές, αλλά, τώρα που οι Ευρωπαίοι αντιλήφθηκαν το λάθος της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, είναι υποχρεωμένοι να τρέξουν τις διαδικασίες με ταχύτατους ρυθμούς. Η ζωή μας αλλάζει και θα απαιτήσει και θυσίες. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...

Η Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων ύψους 300 δισ. ευρώ, έτσι ώστε η Ένωση, να βγάλει από το κάδρο των ενεργειακών της αναγκών τη Ρωσία. Μέχρι να βγει όμως η χώρα του εισβολέα Πούτιν και να την... ξεχάσουμε για πάρα πολλές δεκαετίες, η Δύση είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με αλλαγές-σοκ και την εκπόνηση έκτακτων σχεδίων... επιβίωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το πρόβλημα του πληθωρισμού, θα μετατραπεί σε κοινωνικό και υπαρξιακό πρόβλημα, οδηγώντας σε μεγάλες ανατροπές σε πολιτικό επίπεδο.

Ολυμπιακός και πάσης... COSMOTE

Επειδή όλα τα προαναφερόμενα οδηγούν σε ένα... μαύρισμα της διάθεσης και της ψυχολογίας μας, με μπόλικο... σφίξιμο στην καρδιά και στο στομάχι, ας το ρίξουμε στα πιο... light, που μπορεί να τονώσουν μερικώς την ψυχολογία μας.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις στη χώρα μας παρουσιάζουν πολύ υψηλό ενδιαφέρον και ευελπιστούμε ότι δεν θα σταματήσουμε να ακούμε χαρμόσυνα νέα. Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσουμε τη συμφωνία της COSMOTE με την ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη μετάδοση των αγώνων του Θρύλου σε Ευρώπη και Ελλάδα, από το κανάλι του Ομίλου ΟΤΕ, στον οποίο οι Γερμανοί της Deutsche Telekom, πασχίζουν να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε ποσοστό άνω του 50%. Ο καθένας τον... καημό του! Περιττό να πούμε τι σημαίνει εμπορικά για την COSMOTE μια τέτοια συμφωνία, όταν ο ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση, προσλαμβάνει άγριες διαστάσεις, λόγω της προώθησης της ΕΟΝ TV από τις NOVA-WIND. Οι μάχες για τα μερίδια αγοράς αναμένεται να γίνουν πιο σκληρές, καθώς ο Όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται μακράν μπροστά, ωστόσο, η United Group μέσω των NOVA-WIND, φαίνεται ότι ενισχύει το... οπλοστάσιο της και αναμένεται να ρίξει πολλά... όπλα στη μάχη!

Τέτοιου είδους συμφωνίες σαν της COSMOTE με τον Ολυμπιακό, σε τόσο δύσκολους καιρούς, αποτελούν όαση και αν μη τι άλλο, όσοι είναι φίλοι του... μόνιμου πρωταθλητή, θα μπορούν να... ξεχνιούνται κατά την περίοδο 2022-2025, παρακολουθώντας μαζί με τις διοργανώσεις της UEFA και των μεγαλύτερων εμπορικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης, την πορεία της ομάδας του Μεγάλου Λιμανιού. Αν σας πούμε τώρα, ότι έως το 2025, παράλληλα με την απόλαυση του Ολυμπιακού στην COSMOTE, θα... απολαμβάνουμε και μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, ελπίζουμε ότι αυτό θα αποδειχθεί ψέμα...

ΠΗΓΗ: moneypres.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έστειλε χιλιάδες e-mails σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για τη διασύνδεση ταμειακών-POS

E-mails σε 136.673 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. «Μπαίνουμε ...

Σούπερ Μάρκετ: Τα προϊόντα με τη μεγαλύτερη πτώση και άνοδο τιμών τον Φεβρουάριο

Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά με πιο περιορισμένο ρυθμό, όπως συμπεραίνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)...

Φόρτωση άρθρων...