Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Έπεσε κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου

Οικονομία

Συνεχίζεται για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η πτωτική πορεία στις οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη πτωτική πορεία στην τιμή του φυσικού αερίου συνοδεύεται από οριακό ρεκόρ στις εισαγωγές του υγροποιημένου φυσικού αερίου και τα παραπάνω από το αναμενόμενο αποθέματα αμβλύνουν περαιτέρω τις ανησυχίες για την προσφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς (TTF) υποχώρησαν έως και 9%, πέφτοντας κάτω από τα 100 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. 

Οι θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης παραμένουν ήπιες εν μέσω και της αθρόας εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου, η οποία συμβάλλει στη μείωση των τιμών, σημειώνει το Bloomberg.

«Με το τσουχτερό κρύο να έχει τελειώσει -και τον ήπιο καιρό που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τη συνήθη χαμηλότερη βιομηχανική ζήτηση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων- υπάρχουν πολλοί πτωτικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής αγοράς φυσικού αερίου στην ICIS που εδρεύει στο Λονδίνο.

Στο 83% τα αποθέματα φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου είναι περίπου 83% γεμάτες, πάνω από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Οι προμήθειες από τη Ρωσία που αποστέλλονται μέσω της Ουκρανίας αναμένεται επίσης να είναι σταθερές και σήμερα, με την Gazprom PJSC να χρησιμοποιεί εναλλακτικές συνδέσεις για τη μεταφορά του καυσίμου μετά την καταστροφή ενός από τους τοπικούς αγωγούς της από πυρκαγιά αυτή την εβδομάδα.

Υπάρχουν ανησυχίες μεταξύ ορισμένων παρατηρητών του κλάδου ότι το ανώτατο όριο τιμών, που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το επόμενο έτος, μπορεί να αποθαρρύνει τους προμηθευτές εάν το φυσικό αέριο γίνει ακριβότερο αλλού, ιδίως στην Ασία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίπτωση στις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά θα «παρακολουθείται στενά εάν συνεχιστεί η πτωτική τάση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου», σύμφωνα με την EnergyScan, την πλατφόρμα ανάλυσης της Engie SA.

«Ο μηχανισμός του πλαφόν είναι αρκετά ευέλικτος»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ο νέος μηχανισμός ανώτατης τιμής δεν θα ενεργοποιηθεί εάν οι τιμές είναι παρόμοια υψηλές σε άλλες αγορές. «Ο μηχανισμός είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να διασφαλίζει ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει ελκυστική για τους προμηθευτές», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Τζόζεφ Σικέλα, στην τηλεόραση του Bloomberg.

Το ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου είναι απίθανο να ενεργοποιηθεί καθόλου το επόμενο έτος, ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics σε σημείωμά τους. «Φαίνεται ότι το μόνο πράγμα στο οποίο συμφώνησαν οι χώρες ήταν ότι όντως χρειαζόταν ένα ανώτατο όριο για να δείξουν ενότητα», έγραψαν.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh από τις 15 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δώρο Πάσχα: Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες – Πότε εκπνέει η προθεσμία πληρωμής

Αντίστροφα μετρά η προθεσμία για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους από τους εργοδότες. Tο Δώρο Πάσχα θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους στο...

Εφορία: Μόνο το 25% των προσφυγών δικαιώνεται

Μόνο το 25% των προσφυγών φορολογουμένων προς την ΑΑΔΕ δικαιώνεται, σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, από την επεξεργασία των στοιχείων ...

Φόρτωση άρθρων...