Μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.

Όπως προκύπτει, η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη αφορά την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων (10kW) σε 250.000 σημεία. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική επιδότηση για την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού (έως 10 KW) προσδιορίζεται στο 40%- 60% του κόστους.

Πολλοί είναι εκείνοι που είχαν μπει στη διαδικασία να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, όμως, την «πάγωσαν» προκειμένου να περιμένουν τις επιδοτήσεις και φυσικά όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα δικαιούνται χρηματοδότηση.

Σημειώνεται ότι το μεγάλο πρόβλημα του ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι δεν υπάρχουν δίκτυα, ηλεκτρικός χώρος άρα σε αυτή την περίπτωση 2,5 GWh έχουν εξασφαλιστεί ως ηλεκτρικός χώρος για να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία.