Σαββάτο
20 Ιουλίου 2024

Eπιστρεπτέα προκαταβολή: Αυτά είναι τα νέα λάθη που εντοπίστηκαν

Για περιπτώσεις με μικρές αποκλίσεις δεν δόθηκε συνέχεια, ενώ επιλύονται και τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή εντόπισαν και άλλα προβλήματα και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να τα επιλύσουν...

Την περασμένη εβδομάδα και μετά από ελέγχους που διενέργησαν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ) εντοπίστηκαν 17.800 επιχειρήσεις με παραβάσεις στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πολλές επιχειρήσεις δεν διατήρησαν το βασικό κριτήριο αυτό της διατήρησης του προσωπικού, ενώ στις μισές σχεδόν καταγράφηκαν οριακές αποκλίσεις σε σχέση με τους όρους οι οποίες όμως δεν φαίνεται να φέρουν σε όλες τις περιπτώσεις ευθύνη. Δηλαδή, διαπιστώνεται πλέον ότι τεχνικά προβλήματα δημιούργησαν την αναστάτωση αυτή σε πολλές επιχειρήσεις.

Για περιπτώσεις με μικρές αποκλίσεις δεν δόθηκε συνέχεια, ενώ επιλύονται και τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή εντόπισαν και άλλα προβλήματα και ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να τα επιλύσουν. Μέσω των λογιστών τους και συγκεκριμένα της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να επιλυθούν προκειμένου να μην χρειασθεί να επιστρέψουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τα προβλήματα
1. Περιπτώσεις όπου η απόλυση συνταξιοδότησης δεν χαρακτηρίζεται σωστά στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι δεν πληρείται το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

2. Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την μη οριακή συμμόρφωση με το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Στην πρόθεσή σας να λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Θεωρούμε ότι για λόγους χρηστής Διοίκησης να ορισθεί: “εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει τουλάχιστον κατά δύο μονάδες”.

3. Εκ παραδρομής δήλωση της σύμβασης του εργαζόμενου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ως αορίστου χρόνου, ενώ ήταν ορισμένου.

4. Απορρίψεις λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών, ενώ είναι σε περιοχή που αναζητείται αυτεπάγγελτα (όπως τα Πρωτοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Χαλκίδας).

5. Επιχειρήσεις που εκ παραδρομής στην αίτηση χορήγησης, στο σχετικό πεδίο χαρακτηρίστηκαν ως μεσαίες οντότητες, ενώ είναι μικρές, με αποτέλεσμα να ζητείται και Υπεύθυνη Δήλωση Λογιστή, ενώ από τις διασταυρώσεις αποδεικνύεται πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι μικρές οντότητες.

6. Υποβολή Φορολογικής Δήλωσης με διαφορετική χρήση από 31/12 ή και εκπρόθεσμη, αλλά εντός των ορίων των ΓΔΟΥ (πχ στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, υποβολή έως 31/3/2022) για δηλώσεις 2019 & 2020.

7. Δεν λαμβάνονται υπόψη εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φορολογικού έτους 2019, σε περιπτώσεις θανάτου του συζύγου (δικαιούχος της επιστρεπτέας η σύζυγος) που σύμφωνα με τον νόμο υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα χειρόγραφα στη Δ ΟΥ, αλλά εκκαθαρίστηκαν στο 2022.

8. Δυνατότητα υποβολής Φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2019, 2020 και 2021 εφόσον τα δεδομένα αυτών (κυρίως ο κύκλος εργασιών που ασκεί καθοριστική επιρροή στην επιστρεπτέα προκαταβολή) ελέγχονται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ και δεν προκύπτουν διαφορές.

9. Δεν υπάρχουν οδηγίες για το πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση θανάτου ιδιοκτήτη ατομικής επιχείρησης που έχει λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή.

10. Δεν έχουν ληφθεί υπόψιν περιπτώσεις μετασχηματισμών επιχειρήσεων όπου απαιτείται διακοπή και έναρξη με νέο ΑΦΜ.

11. Επιχείρηση ενώ έχει εγκριθεί για επιστρεπτέες, δεν πληρώθηκε ποτέ ενώ έχουν υποβληθεί ενστάσεις.

12. Έχουν πιστωθεί τα ποσά επιστρεπτέας προκαταβολής σε αγρότες και τους ζητείται η επιστροφή μαζί με προσαυξήσεις ενώ έχουν κάνει αίτημα με το de minimis και όχι με το πλαίσιο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πιθανά καρτέλ στην αγορά των δημητριακών, γάλακτος, τυριών και καφέ

Στην εξέταση και ανάθεση σε αρμόδιο εισηγητή της αυτεπάγγελτης έρευνας για πιθανές κάθετες συμπράξεις και αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην αγορά προμήθειας, εμπορίας και λιανικής...

Φόρτωση άρθρων...