Κυριακή
23 Ιουνίου 2024

Επιστροφές φόρου: Αυξάνονται οι έλεγχοι μετά την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας

Σχέδιο για σαρωτικούς ελέγχους σε χιλιάδες υποθέσεις επιστροφών φόρου και χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ μετά την υπόθεση διαφθοράς στη ΔΟΥ Χαλκίδας.

Οι έλεγχοι θα γίνουν κεντρικά με σύγχρονα μέσα και σε διάφορες εφορίες ανά τη χώρα, με το βάρος να πέφτει στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που έλαβαν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι αυτές δόθηκαν με τη νόμιμη διαδικασία και οι υπόχρεοι πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Ειδικά για το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, στόχος είναι να αποκλειστούν φαινόμενα χορήγησης σε φορολογούμενους με αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Επιστροφές φόρου: Αυξάνονται οι έλεγχοι μετά την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας

Ο αρχικός σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προέβλεπε για φέτος τη διενέργεια 4.000 ελέγχων στις επιστροφές φόρου, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μετά την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας. Όπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών φόρων, με χρήση διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου για τις αιτήσεις, περιορίζεται δραστικά η ανθρώπινη παρέμβαση, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα διαφθοράς.

Μέχρι το τέλος του 2024, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να επιστρέψει φόρους ύψους 6,588 δισ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, βάζοντας «γκάζια» στη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και δρομολογώντας την άμεση επιστροφή φόρων σε ποσοστό άνω του 95% για όλες τις φορολογίες. Ειδικότερα για τον ΦΠΑ, όπως προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ, στόχος είναι η διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής εντός 90 ημερών σε ποσοστό τουλάχιστον 95%, η αξιολόγηση αιτημάτων επιστροφών αυτοματοποιημένα σε περιοδική βάση και η αξιοποίηση «χρυσής λίστας» δικαιούχων για την επίσπευση επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠA.

Στο μέτωπο των επιστροφών φόρου εισοδήματος που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό οι οποίοι δεν έχουν φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα χρήματα που δικαιούνται, και μάλιστα σε λιγότερο από μια εβδομάδα από την ημέρα που υπέβαλαν τη δήλωσή τους.

Πάνω από 20 εκατ. ευρώ επεστράφησαν σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη

Περίπου 1 στους 4 φορολογούμενους με επιστροφή φόρου διαπίστωσε ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε στον συμψηφισμό της επιστροφής με την οφειλή του φετινού ΕΝΦΙΑ ή με άλλες οφειλές. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιστρέψει 20.300.000 ευρώ σε 94.209 φορολογούμενους χωρίς χρέη. Για άλλους 32.654 φορολογούμενους έγιναν κεντρικοί συμψηφισμοί και επιστροφές φόρου, με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 9.030.000 ευρώ. Μόνο για 38 φορολογούμενους οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου έγιναν από τις ΔΟΥ, με τα ποσά να ανέρχονται σε 24.182 ευρώ.

Οι επιστροφές στον φόρο εισοδήματος φθάνουν τα 29.320.000 ευρώ για 126.901 φορολογούμενους, που αντιστοιχούν στο 90,69% που έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ΑΑΔΕ για τους δικαιούχους επιστροφών φόρου, αρχικά ελέγχονται εάν έχουν οφειλές στην εφορία ή στον ΕΦΚΑ και γίνεται η ανάλογη παρακράτηση στο σύνολο ή σε μέρος του ποσού. Ωστόσο γίνονται παράλληλοι έλεγχοι εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές από τρέχουσες υποχρεώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα «Απογευματινή»

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δροσιά στο σώμα και στην... τσέπη - Τα μυστικά για σωστή χρήση των κλιματιστικών με το χαμηλότερο κόστος

Η κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του aircondition και η σωστή λειτουργία του, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ανακουφιστούν οι καταναλωτές από την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζο...

Φόρτωση άρθρων...