Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

ESM: Υψηλής επικινδυνότητας το ελληνικό χρέος (πίνακες)

Οικονομία

Στην εκτίμηση ότι η εικόνα του ελληνικού χρέους δεν έχει σημειώσει βελτίωση από το 2009, προχώρησε ο ESM, καταδεικνύοντας την υψηλή επικινδυνότητα στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας.

Σε working paper του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφουν οι Rudolf Alvise Lennkh, Edmund Moshammer και Vilém Valenta περιγράφεται μια σειρά αδυναμιών που μπορεί να απειλήσουν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους μιας χώρας. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ένα σύνολο δεικτών που περιλαμβάνει (i) τις ανάγκες δανεισμού της κυβέρνησης, την κατάσταση και διάρθρωση του χρέους, ii) την οικονομική ισχύ, iii) τη δημοσιονομική θέση, iv) τον χρηματοπιστωτικό τομέα v) θεσμικές παραμέτρους και vi) τη μόχλευση του ιδιωτικού τομέα, τις πιστωτικές ροές και τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ESM, σε μια κλίμακα αδυναμιών από το 1 (πολλές αδυναμίες) έως το 4 (μεγάλη ανθεκτικότητα) το χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο 1,8.

Στον επόμενο πίνακα δίνεται μια συνολική εκτίμηση για την κατάταξη των χωρών καθώς και των κύριων πηγών ανθεκτικότητας και αδυναμίας. Σε σχέση με την κατάσταση προ κρίσης στη Ευρωζώνη, οι περισσότερες χώρες των προγραμμάτων EFSF/ESM βελτίωσαν την ανθεκτικότητά τους στις περισσότερες διαστάσεις.

Oι εξελίξεις σε όρους αδυναμίας πριν από την παρέμβαση του EFSF/ESM ήταν δυσμενείς και στις πέντε χώρες και βελτιώθηκαν μετά την παρέμβαση.

Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα όπου οι δανειακές συνθήκες, που επιδεινώθηκαν από το αυξανόμενο μερίδιο του βραχυπρόθεσμου χρέους, δεν αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ δεν παίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις

Διευκρινίσεις σχετικά με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ειδικά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφο...

Φόρτωση άρθρων...