Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Eurogroup: «Πράσινο φως» για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας

Οικονομία

Το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 644 εκατ. ευρώ, άναψε και επισήμως το Eurogroup, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (σ.σ. η Κροατία θα γίνει το 20ό μέλος την 1η Ιανουαρίου 2023) υιοθέτησαν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεσμεύει κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Η εν λόγω εκταμίευση αυτού του ποσού παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019 και απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Το Eurogroup συζήτησε επίσης τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και -για πρώτη φορά- τη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023 – 2049.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά, αντίθετα, αξιολογείται όπως, σχεδόν, όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά ταύτα η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ, θα συνεχίσει να “παρακολουθείται στενά” από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ “six pack” (πέντε κανονισμοί και μία οδηγία) και “two pack” (δύο οδηγίες) τα κράτη – μέλη που έλαβαν ευρωπαϊκή βοήθεια θα ελέγχονται «μέχρι την αποπληρωμή του 75% της ληφθείσας οικονομικής βοήθειας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Ξεκινά η καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Άνοιξε σήμερα, 18/4, η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας και σε μη μισθωτές, δηλαδή σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες. Πλέον και α...

Reuters: Το 2024 η ελληνική οικονομία «θα εκτοξευτεί» - Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Στα εντυπωσιακά οικονομικά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια αναφέρεται το πρακτορείο Reuters, σε σημερινό άρθρο του. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομί...

Φόρτωση άρθρων...