Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Eurostat: Νέα πτώση του πληθωρισμού τον Μάιο στην Ελλάδα

Οικονομία

Μετά το «διάλειμμα» του Απριλίου, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη άρχισε και πάλι να υποχωρεί με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat να δείχνουν για τον Μάιο 6,1% (από 7% το Μάρτιο). Ένα αποτέλεσμα καλύτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν 6,3%

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχωρεί για όγδοο διαδοχικό μήνα, από τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός μόνο υποχωρεί. Η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για 4,1%( από 4,5% τον Απρίλιο)  που είναι η 5η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των 20 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Μόνο Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ισπανία και Κύπρος παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας. Από το υψηλό έτους το Σεπτέμβριο του 2022 όταν ο πληθωρισμός βρέθηκε στο 12,1% παρατηρείται μια μείωση 8 μονάδων.   

Πρωταθλήτριες παραμένουν οι χώρες της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και η Σλοβακία. Οι 4 αυτοί ουραγοί είναι και οι μοναδικοί πια που παρουσιάζουν διψήφιο πληθωρισμό.   

Σημαντικό ρόλο στην πτώση του πληθωρισμού παίζει ο πληθωρισμός ενέργειας ο οποίος έχει ξαναγυρίσει αρνητικός 1,7% όπως αρνητικός ήταν και το Μάρτιο. Τον Μάιο η τιμή του φυσικού αερίου γνώρισε σημαντική πτώση από τα 40€/Mwh στα 25 και σε χαμηλό από το Σεπτέμβριο του 2021. Σημαντική και η συμβολή της τιμής του πετρελαίου η οποία από τα 80$ υποχώρησε στα 72$ που αποτελεί χαμηλό από τον Σεπτέμβριο του 2021 επίσης.

Ο πληθωρισμός όμως των τροφίμων παρότι υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα παραμένει θηριώδης. Τα στοιχεία δείχνουν 12,5% 3 μονάδες κάτω από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου όταν και είχε φτάσει στο 15,5%.  

Υποχώρησε μεν αλλά παραμένει πολύ ψηλά και ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια και εν πολλοίς είναι αυτός που εξετάζει πρωτίστως η ΕΚΤ – στο 6,9% από το 7,3% τον Απρίλιο. Μικρή πτώση , 0,2 μονάδων, και για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών.  

Σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες αναλύσεις , η ΕΚΤ έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι για το τι πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα. Κατ’ αρχήν δεν αμφισβητείται σχεδόν από κανέναν ότι στις 15 Ιουνίου θα αποφασιστεί η όγδοη αύξηση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2022. Για τη συνέχεια όμως πληθαίνουν οι φωνές που λένε ότι πρέπει να κάνει μια παύση μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο για να διαπιστωθεί αν ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί ή όχι. 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...