Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Eurostat: Ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,7% τον Ιούνιο στην Ελλάδα

Οικονομία

Συνεχίζει να πέφτει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε νέα σημαντική μείωση για τον Ιούνιο και από το 6,1% τον Μάιο, υποχώρησε στο 5,5%, εντούτοις οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης, προκαλώντας αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό στους πολίτες και στις αρχές που έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Για την Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, και είναι ο 4ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ιταλία).

Πιο χαμηλό πληθωρισμό έχουν το Λουξεμβούργο (1%) το Βέλγιο (1,6%) και η Ισπανία (1,6%). «Πρωταθλήτρια» είναι η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθεί η Εσθονία με 9% και η Κροατία 8,3%.

Αυξήσεις στα τρόφιμα

Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε, ωστόσο, στο 5,4% από 5,3%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Λήγει η προθεσμία και ξεκινά η επιβολή των προστίμων

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα οι ελάχιστες επιχειρήσεις, περίπου το 5% - 6% του συνόλου, που δεν έχουν διασυνδέσει τα POS τους με τις ταμειακές τους μηχανές για να προχωρήσουν στη διασύ...

Φορολογικές δηλώσεις: «Αυτόματες» υποβολές από 2 Ιουλίου για όσους δεν τροποποιήσουν τις προσυμπληρωμένες

«Αυτόματα» θα υποβάλλονται οι δηλώσεις από την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 2 Ιουλίου σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν σε κάποια τροποποίηση τους...

Φόρτωση άρθρων...