Σαββάτο
02 Μαρτίου 2024

Eurostat: Ο πληθωρισμός έπεσε στο 2,7% τον Ιούνιο στην Ελλάδα

Οικονομία

Συνεχίζει να πέφτει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Eurostat, ωστόσο οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν στα ύψη.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παρουσίασε νέα σημαντική μείωση για τον Ιούνιο και από το 6,1% τον Μάιο, υποχώρησε στο 5,5%, εντούτοις οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να τρέχουν με διψήφιο ρυθμό αύξησης, προκαλώντας αν μη τι άλλο έντονο προβληματισμό στους πολίτες και στις αρχές που έχουν να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Για την Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο από 4,1% τον Μάιο, και είναι ο 4ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη (μαζί με την Ιταλία).

Πιο χαμηλό πληθωρισμό έχουν το Λουξεμβούργο (1%) το Βέλγιο (1,6%) και η Ισπανία (1,6%). «Πρωταθλήτρια» είναι η Σλοβακία με 11,3% και ακολουθεί η Εσθονία με 9% και η Κροατία 8,3%.

Αυξήσεις στα τρόφιμα

Στην Ευρωζώνη, τις μεγαλύτερες αυξήσεις σημείωσαν τον Ιούνιο οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (11,7% έναντι 12,5% τον Μάιο), ενώ ακολούθησαν οι αυξήσεις στις τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων (5,5% έναντι 5,8%), των υπηρεσιών (5,4% έναντι 5%). Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 5,6%, περισσότερο απ’ ότι είχαν μειωθεί τον Μάιο (1,8%).

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων, αλκοόλ, καπνού και της ενέργειας αυξήθηκε, ωστόσο, στο 5,4% από 5,3%.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Ξεκινά άμεσα το πρόγραμμα για σχεδόν 12.500 κλειστές κατοικίες

Την άμεση έναρξη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» για την ανακαίνιση σχεδόν 12.500 κλειστών κατοικιών ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οι...

Ακίνητα: Ποια κτίρια πρέπει να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα – Ποιο είναι το πρόστιμο

Με πρόστιμο έως και 10% της αντικειμενικής αξίας τους κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας εάν δεν εκδώσουν 31.1.2026 Ηλεκτρονική Ταυτότητα ...

Ξεκινούν από σήμερα οι μειώσεις τιμών σε 3.000 προϊόντα – Τι ισχύει για το βρεφικό γάλα

Αρχίζουν από σήμερα οι μειώσεις σε 3.000 προϊόντα σε ποσοστό που κατά μέσο όρο θα φτάσει ακόμη και το 42%, στο πλαίσιο της εφαρμογής των τεσσάρων νέων μέτρων για την αντιμετώπιση τ...

Φόρτωση άρθρων...