Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

Οικονομία

Πρωταθλήτρια στον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας μείωσε το χρέος της κάτω από το επίπεδο του 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που έστω προσεγγίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας είναι η Κύπρος (-18 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία (-10,8 μονάδες).

Η βελτίωση της εικόνας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν συνυπολογιστεί ότι στο απόγειο της πανδημίας, το 2020, οι οφειλές της χώρας είχαν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το κράτος στήριξε ενεργά επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να προστατευθούν το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγή.

Η Eurostat εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου το ελληνικό χρέος αντιστοιχούσε στο 168,3% της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να το περιορίσει κάτω από το 140% στο τέλος της τετραετίας.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, έγραψε στο Twitter: «Το ελληνικό χρέος/ΑΕΠ μειώνεται κατά άλλες 3 μονάδες το α' τρίμηνο του 2023, μειωμένο πλέον κατά 21,2 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών -Οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

Ιδιαίτερο βάρος αποδίδεται στον περιορισμό της φοροδιαφυγής μέσα από τις παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη βελτίωση της διαφάνειας και της α...

Φόρτωση άρθρων...