Σαββάτο
02 Μαρτίου 2024

Eurostat: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

Οικονομία

Πρωταθλήτρια στον ρυθμό μείωσης του δημόσιου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας μείωσε το χρέος της κάτω από το επίπεδο του 170% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους η χώρα μας κατάφερε να βελτιώσει την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η σωρευτική συρρίκνωση του χρέους από τις αρχές του 2022 ανέρχεται πλέον στις 21,2 μονάδες.

Η μοναδική χώρα ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη που έστω προσεγγίζει τις επιδόσεις της Ελλάδας είναι η Κύπρος (-18 μονάδες), ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Πορτογαλία (-10,8 μονάδες).

Η βελτίωση της εικόνας για την Ελλάδα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή εάν συνυπολογιστεί ότι στο απόγειο της πανδημίας, το 2020, οι οφειλές της χώρας είχαν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το κράτος στήριξε ενεργά επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να προστατευθούν το εισόδημα, οι θέσεις εργασίας και η παραγωγή.

Η Eurostat εκτιμά ότι στα τέλη Μαρτίου το ελληνικό χρέος αντιστοιχούσε στο 168,3% της οικονομικής δραστηριότητας, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο να το περιορίσει κάτω από το 140% στο τέλος της τετραετίας.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, έγραψε στο Twitter: «Το ελληνικό χρέος/ΑΕΠ μειώνεται κατά άλλες 3 μονάδες το α' τρίμηνο του 2023, μειωμένο πλέον κατά 21,2 μονάδες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποια κτίρια πρέπει να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα – Ποιο είναι το πρόστιμο

Με πρόστιμο έως και 10% της αντικειμενικής αξίας τους κινδυνεύουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας εάν δεν εκδώσουν 31.1.2026 Ηλεκτρονική Ταυτότητα ...

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Στο 10,4% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Ιανουάριο εφέτος, έναντι 11,3% τον Ιανουάριο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,4% τον Δεκέμβριο 2023. Οι άνεργοι...

Φόρτωση άρθρων...