Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

FED: Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός επιμένει

Οικονομία

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Η FED ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διατηρεί σταθερά τα επιτόκια και δεν προχωράει σε μείωσή τους, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα διατήρησε το βασικό βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της στο εύρος μεταξύ 5,25% - 5,50%, στο υψηλότερο επίπεδο τους εδώ και 23 χρόνια.

«Η επιτροπή δεν περιμένει πως θα είναι σκόπιμο να μειώσει το εύρος των επιτοκίων έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς την κατεύθυνση του 2%» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το περασμένο έτος, αλλά παραμένει υψηλός».

Ακόμα, προχωρά στην επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της, κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως από την αρχή του έτους.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), η Fed ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου μειώνει το ανώτερο όριο των τίτλων του δημοσίου που επανεπενδύει και δεν επιτρέπει να ωριμάσουν, στο ύψος των 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 60 δισ. δολάρια που είναι σήμερα.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το ανώτατο όριο των ενυπόθηκων τίτλου που αφήνει να ωριμάσουν, στα 35 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Ο Πάουελ για την πολιτική της Fed

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, απέκλεισε το ενδεχόμενο η επόμενη κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια θα είναι μια αύξησή τους, ενώ εξέφρασε την αβεβαιότητα του για το πότε θα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός. «Ο πληθωρισμός είναι ακόμα πολύ υψηλός», και η «περαιτέρω πρόοδος για τη μείωση του δεν είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα χρειαζόταν για να υπάρξει μια αύξηση των επιτοκίων, ο Πάουελ είπε: «Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε πειστικά στοιχεία ότι η πολιτική μας δεν είναι αρκετά περιοριστική για να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου».

«Είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε το τρέχον επιτόκιο - στόχο των Ομοσπονδιακών Ταμείων για όσο διάστημα είναι απαραίτητο», ξεκαθάρισε για να διευκρινίσει εκ μέρους της Fed πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον πληθωρισμό».

Όσο για το πότε η Fed είναι πιθανό να αποκτήσει την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να μειώσει τα επιτόκια, ο Πάουελ λέει: «Δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γίνει αυτό».

Παρατήρησε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας δεν επιταχύνεται, παρά την προηγούμενη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών και πως είναι πιο «σφιχτές» τώρα από ό,τι ήταν τον Δεκέμβριο, δεδομένου του πληθωρισμού που καταγράφεται το πρώτο τρίμηνο». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε ανάπτυξη 3%, που είναι αρκετά σταθερή ανάπτυξη».

Γνωστοποίησε ότι η Fed εστιάζεται τώρα στην αγορά εργασίας: «καθώς ο πληθωρισμός έχει πέσει τώρα κάτω από το 3% σε 12μηνη βάση, εστιάζουμε στον άλλο στόχο. Ο στόχος για την απασχόληση επανέρχεται στο επίκεντρο για τη διασφάλιση του μέγιστου ποσοστού απασχόλησης», είπε, για να συμπληρώσει ότι Κεντρική Τράπεζα θέλει να δει πιο αργή αύξηση των μισθών ως μέρος της προσπάθειας μείωσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

«Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό στο 2% με βιώσιμο τρόπο» και ο στόχος είναι να γίνει αυτό χωρίς σημαντικές μεταβολές στην αγορά εργασίας, τόνισε.

Για την επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της τόνισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει στόχο να προσφέρει ανακούφιση στην οικονομία ούτε να περιορίσει τα περιοριστικά μέτρα.

«Στόχος μας πραγματικά είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού στο επίπεδο που θέλουμε να υποχωρήσει θα είναι ομαλή και δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές όπως έγινε την τελευταία φορά που κάναμε κάτι ανάλογο», είπε.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι υπάρχει λιγότερη αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές από ό,τι πριν από 20 ή 30 χρόνια, εν μέρει επειδή πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού kai πολύ καλύτερα πλαίσια νομισματικής πολιτικής, ενώ ερωτηθείς για την πιθανότητα απόκλισης πολιτικής μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ο Πάουελ σημείωσε ότι πράγματι μπορεί να συμβεί για να τονίσει ότι «άλλες χώρες δεν έχουν την ισχυρή ανάπτυξη που έχουν οι ΗΠΑ».

Η ανακοίνωση της Fed

«Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός υποχώρησε το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος. Τους τελευταίους μήνες, δεν υπήρξε περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό του 2%.

Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και πληθωρισμό με ρυθμό 2% μακροπρόθεσμα. Η Επιτροπή κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό έχουν μετακινηθεί προς μια καλύτερη ισορροπία κατά το προηγούμενο έτος. Οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά τους κινδύνους του πληθωρισμού.

Προς υποστήριξη των στόχων της, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει το εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 5,25% - 5,50%. Κατά την εξέταση τυχόν προσαρμογών του εύρους-στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων.

Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσει το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις συμμετοχές της σε τίτλους του Δημοσίου και σε χρεόγραφα οργανισμών και ενυπόθηκους τίτλους οργανισμών.

Από τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των τίτλων που κατέχει περιορίζοντας το μηνιαίο ανώτατο όριο εξαγοράς των τίτλων του Δημοσίου από 60 δισ. δολάρια σε 25 δισ. δολάρια.

Η Επιτροπή θα διατηρήσει το μηνιαίο ανώτατο όριο εξόφλησης του χρέους των οργανισμών και των ενυπόθηκων τίτλων των οργανισμών στα 35 δισ. δολάρια και θα επανεπενδύει τυχόν πληρωμές κεφαλαίου που υπερβαίνουν το ανώτατο αυτό όριο σε τίτλους του Δημοσίου. Η Επιτροπή δεσμεύεται σθεναρά να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής ανάλογα με την περίπτωση, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής.

Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής θα λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί στο Ε1 δίνουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές

Χιλιάδες φορολογούμενοι, βάσει των νέων διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δικαιούνται εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές. Οι εκπτώσεις είναι ανεξάρτητες από την ετήσια έκπτωσ...

Φόρτωση άρθρων...