Κυριακή
12 Μαΐου 2024

Reuters: Φεύγει το ΔΝΤ από την Ελλάδα

Οικονομία

«Η Ελλάδα σχεδιάζει να καταβάλει το επόμενο δίμηνο πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους εταίρους της ευρωζώνης, εξοφλώντας έτσι το ΔΝΤ για τα κεφάλαια που δανείστηκε στη διάρκεια της κρίσης χρέους».

Τα παραπάνω ανέφεραν δύο αξιωματούχοι στο Reuters και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα το ποσό των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, την τελευταία δόση από τα συνολικά 28 δισ. που είχε δανειστεί μεταξύ του 2010 και του 2014 από το Ταμείο. 

Εκτός αυτού θα αποπληρώσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ στους εταίρους της ευρωζώνης, δάνεια που εκπνέουν το 2022 και το 2023. 

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή τους επόμενους δύο μήνες», είπε στο Reuters o ένας αξιωματούχος. 

«Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. Επίσης, θα στείλει ένα μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», ανέφερε ο δεύτερος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα αποπλήρωσε νωρίτερα του προβλεπομένου περί τα 6 δισεκατομμύρια από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2019 και το 2021 και απομένει η οφειλή ύψους 1,8 δισ. που εκπνέει το 2024. Η αποπληρωμή των δανείων των εταίρων της ευρωζώνης άρχισε πέρυσι και η Αθήνα θέλει να επιταχύνει τον ρυθμό, σημειώνει το Reuters.

Η Ελλάδα αναμένει να βγει το καλοκαίρι από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης, που επιτρέπει στην Κομισιόν να ελέγχει στενά την τήρηση των δεσμεύσεων. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές, αναφέρει ακόμη το Reuters. 

Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία κινήθηκε με ρυθμούς ανάπτυξης 9% μετά την ανάκαμψή της από το πρώτο κύμα των lockdown και προβλέπει ανάπτυξη άνω του 5% για φέτος. Η Ελλάδα διαθέτει «μαξιλάρι» περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον τρία χρόνια ληξιπρόθεσμων δανείων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο «κλειδώνουν» τη μείωση επιτοκίων

Τα θετικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο φαίνεται ότι «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όταν το διοικητικό...

Φόρτωση άρθρων...