Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Financial Times: Η Ελλάδα ένα από τα εφτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου

Ένα από τα εφτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο πρόεδρος του Rochefeller International, Ruchir Sharma, αναφέρεται άρθρο στους Financial Times του στις εφτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα, σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού.

Η Ελλάδα δεν λείπει από τη λίστα των χωρών που χαρακτηρίζονται ως «οικονομικά θαύματα», ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν η Ινδία, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις - σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. 

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ruchir Sharma τονίζει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία - που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα - βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο αρθρογράφος διαπιστώνει πως παρά τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή να επικρατούσε εφησυχασμός. 

Σε κάθε περίπτωση, χάρη στις υφιστάμενες συνθήκες, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί σε νικητές εν μέσω μιας περιόδου διεθνούς ανησυχίας.

Financial Times: Η Ελλάδα ένα από τα εφτά οικονομικά θαύματα ενός ανήσυχου κόσμου

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Κλειστές για 4 ημέρες οι τράπεζες - Πώς θα επηρεαστούν μισθοδοσίες και συναλλαγές

Αναστάτωση φέρνει στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές το Πάσχα των Καθολικών καθώς οι τράπεζες θα κατεβάσουν... ρολά για τέσσερις ημέρες στο τέλος Μαρτίου. Ιδιαίτερα προσεκτικ...

Φόρτωση άρθρων...