Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Fitch: Aναβάθμισε τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών

Οικονομία

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές (outlook) του αξιόχρεου των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, έπειτα από την επενδυτική βαθμίδα που έδωσε στα ελληνικά ομόλογα την 1η Δεκεμβρίου.

Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank αξιολογούνται με ‘BB' με θετικό outlook και η Alpha Bank και η Πειραιώς με ‘BB-‘ με θετικό outlook.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης στις σχετικές ανακοινώσεις του, η αναβάθμιση των προοπτικών των τραπεζών ακολουθεί την αναθεώρηση του outlook της αξιολόγησης ‘bb' για το λειτουργικό περιβάλλον (operational environment, OE) τους σε θετικό από σταθερό, αντανακλώντας τον θετικό αντίκτυπο που αναμένεται να υπάρξει από την αναβάθμιση του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου στη βαθμίδα ‘ΒΒΒ' με σταθερές προοπτικές.

Ειδικότερα, αντανακλά την άποψη του Fitch ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα θα είναι επωφελής για το λειτουργικό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών, καθώς θα βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα, βοηθώντας τελικά τις τράπεζες να αυξήσουν τον όγκο των εργασιών τους χωρίς να υπονομεύσουν τα προφίλ κινδύνου τους.

Σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και την ισχυρή επενδυτική επίδοση, αυτό θα οδηγήσει πιθανόν στην αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος εντός του ορίζοντα της αξιολόγησης, σημειώνει ο Fitch, προσθέτοντας ότι ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον αναμένεται να στηρίξει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας και τη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου των τραπεζών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Φόρτωση άρθρων...