Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Fitch: Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή «4άδα» με μείωση χρέους το 2024

Τον Ιούνιο θα μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Οικονομία

Ανάμεσα στις τέσσερις χώρες που θα δουν μείωση του χρέους τους το 2024 στην Ευρωζώνη κατατάσσει την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθώς θα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δημοσιονομικά θα έχει καλές επιδόσεις, αφού έχει εδραιώσει με επιτυχία πρωτογενή πλεονάσματα.

Έτσι, η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα δουν να μειώνεται το χρέους τους γοργούς ρυθμούς τη νέα χρονιά, σε αντίθεση με τις περισσότερες που θα δουν είτε στάσιμα είτε αυξανόμενα επίπεδα χρέους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με τα υψηλότερα χρέη, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι χώρες θα έχουν πολύ περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για να απορροφήσουν τους κραδασμούς.

Από τον Ιούνιο του 2024 η ανακούφιση για τους δανειολήπτες – Θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, με τα υψηλότερα επιτόκια να αμβλύνουν τη ζήτηση για πίστωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Αυτό εκτιμά επίσης η Fitch Ratings, η οποία αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια πολιτικής της κατά 75 μονάδες βάσης από τον Ιούνιο του 2024 και στο 3,75% έως το τέλος του 2024.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η Δυτική Ευρώπη θα δει την ανάπτυξη να επιταχύνεται μέτρια το 2024, δεδομένης της ανάκαμψης της κατανάλωσης καθώς μετριάζεται ο πληθωρισμός, της συνεχιζόμενης αύξησης των επενδύσεων και της μέτριας ανάκαμψης της εξωτερικής ζήτησης.

Επίσης, η ομαλοποίηση των τιμών ενέργειας έχει μειώσει τους κινδύνους περιορισμών της προσφοράς, αλλά οι υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου από τα επίπεδα πριν από το 2022 θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ορισμένους μεταποιητικούς τομείς. Μετά από μια απότομη πτώση του πληθωρισμού το 2023, υποβοηθούμενη από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας, θα υπάρξει πιο σταδιακή αποκλιμάκωση το 2024. Ο βασικός πληθωρισμός θα μετριαστεί αλλά θα παραμείνει πιο επίμονος, εν μέρει λόγω των πιέσεων στους μισθούς, εκτιμά η Fitch Ratings.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,2% μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο

Στο 10,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Μάρτιο εφέτος, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Μάρτιο 2023 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 10,8% τον Φ...

Φόρτωση άρθρων...