Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Φορολογία: Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες, πολύτεκνους και βραχυχρόνια μίσθωση

Σε εφαρμογή μπαίνουν οι νέες διατάξεις στον τομέα της φορολογίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, θα υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι.

Το αφορολόγητο θα μειωθεί κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς με ανήλικα παιδιά. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε μείωση φόρου 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 240 ευρώ για πολύτεκνους.

Οι κερδισμένοι του 2024

Στους κερδισμένους εντάσσονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τα ανακαινίσουν ή θα τα ασφαλίσουν κατά των φυσικών καταστροφών. H πρώτη κατηγορία θα κερδίσει έκπτωση φόρου έως 16.000 ευρώ για μία πενταετία, δηλαδή έως 3.200 ευρώ τον χρόνο, ενώ η δεύτερη θα κερδίσει έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ.
Κερδισμένοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, που είδαν αυξήσεις 70 ευρώ στους μισθούς τους, συνταξιούχοι που είδαν αυξήσεις 3% στις συντάξεις τους, αλλά και παλιοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που θα δουν αυξήσεις 78-234 ευρώ από το ξεπάγωμα των τριετιών.

Οι χαμένοι του 2024

Από την άλλη, στους μεγάλους χαμένους είναι oι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα πληρώσουν φόρο για το 2023 με βάση το νέο φορολογικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 470.000 ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν έξτρα φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο.

Χαμένοι και ιδιοκτήτες τριών ή περισσότερων ακινήτων που τα εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ 13% και να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.

Από φέτος μονιμοποιείται ο μειωμένος ΦΠΑ 13% σε μεταφορές, κινηματογράφους και ιατρικά προϊόντα, ενώ αυξάνεται στο 24% στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά.

Τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ θα πληρώνονται πλέον σε πλαστικό χρήμα, ενώ ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου θα καταβληθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – μέσω του εποπτευόμενου Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (...

Πάσχα: «Μάχη» για την τιμή του οβελία – Tσιμπημένη η τιμή λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν έχει ακόμα «ζεσταθεί» η κίνηση στα συνοικιακά κρεοπωλεία με τις παραγγελίες για το πασχαλινό τραπέζι να είναι περιορισμένες. Η τάση είναι Πάσχα στο χωριό και η οικονομική λύση,...

Φόρτωση άρθρων...