Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Πώς εκδίδουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο οι 18άρηδες

Είσαι φοιτητής και θέλεις να κάνεις την φορολογική σου δήλωση αλλά δεν έχεις κλειδάριθμο;

Η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα των των φετινών δηλώσεων για περίπου 9 εκατ. φορολογούμενους.

Οι φορολογικές δηλώσεις
H προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί:

Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023
Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Ποιοι έχουν υποχρέωση
Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εκδώσουν ΑΦΜ.

Ειδικότερα, με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, όποιος συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει χωριστή φορολογική δήλωση εφόσον εντάσσεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

• Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

• Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

• Απέκτησε εντός του 2022 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

• Ίδρυσε εντός του 2022 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

• Προχώρησε εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

• Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Προσοχή! Ωστόσο οι νέοι που αν και συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2022 δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος, εφόσον το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ.), φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

Επισημαίνεται ότι τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται «εξαρτώμενα» εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο και το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2021 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

Τα βήματα για να αποκτήσουν οι νέοι κλειδάριθμο είναι τα εξής:

  1. Στην ψηφιακή πύλη www.aade.gr επιλέξτε την εφαρμογή ΑΦΜ και κλειδάριθμος
  2. Επιλέξτε φυσικό πρόσωπο
  3. Συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με αστερίσκο (*). Για να λάβετε τον κλειδάριθμό μέσω SMS και email θα πρέπει να συμπληρώσετε υποχρεωτικά τα πεδία που σημειώνονται με (**)
  4. Username: Πρέπει να αποτελείται από 3-20 λατινικούς χαρακτήρες ή νούμερα. Πατώντας το πεδίο συμπληρώνεται αυτόματα με μια προτεινόμενη τιμή.
  5. Κωδικός (password): Πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 8 χαρακτήρες και να περιέχει τουλάχιστον 1 αριθμητικό χαρακτήρα, 1 κεφαλαίο αλφαβητικό χαρακτήρα, 1 πεζό αλφαβητικό χαρακτήρα και 1 ειδικό χαρακτήρα. Συμπληρώστε την ίδια τιμή και στο πεδίο Επιβεβαίωση κωδικού.
  6. Στο πεδίο email συμπληρώστε το προσωπικό σας email, το πεδίο Χαρακτήρες εικόνας και μετά πατήστε «Επιβεβαίωση e-mail». Στο e-mail που θα λάβετε, θα βρείτε τον Κωδικό επιβεβαίωσης
  7. Τα πεδία τηλεφώνου δέχονται ψηφία χωρίς κενά και παύλες. Επιπλέον, για διεθνείς αριθμούς γίνεται δεκτό το σύμβολο + στην αρχή του αριθμού.
  8. Για την αποστολή κλειδαρίθμου μέσω SMS και email θα πρέπει να συμπληρωθούν τα πεδία τύπος και αριθμός ταυτότητας, ΙΒΑΝ, κινητό τηλεφώνο και πάροχος κινητού. Τέλος επιλέξτε τη σχετική Δήλωση – Γνωστοποίηση.
  9. Στο πεδίο Χαρακτήρες εικόνας συμπληρώστε τους χαρακτήρες που διακρίνετε στην εικόνα.
  10. Υποβολή: Πατώντας “Υποβολή”, οι τιμές που συμπληρώσατε στα πεδία θα ελεγχθούν ως προς την εγκυρότητά τους. Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης, θα εμφανιστεί κατάλληλο μήνυμα λάθους δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο. Σε περίπτωση επιτυχημένης εισαγωγής η αίτηση εγγραφής σας θα καταχωρηθεί.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το 1555 «κερδίζει το στοίχημα» της εξυπηρέτησης του πολίτη - Οι απαντημένες κλήσεις έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια

Έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χάος των κατεβασμένων τηλεφώνων, τις πολύωρες αναμονές και την ταλαιπωρία, το 1555 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εξυπηρετ...

Συντάξεις: Πληρώνονται από σήμερα τα αναδρομικά – Για ποιους θα ξεπεράσουν ακόμη και τα 16.000 ευρώ

Στο ταμείο πάνε σήμερα το απόγευμα (ή το αργότερο αύριο) 6.700 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής, για αναδρομικά 54 μηνών. Το μέσο ποσό που θα εισπράξουν οι εν λόγω συνταξιούχοι φτ...

Φόρτωση άρθρων...