Κυριακή
21 Δεκεμβρίου 2025

Φτωχοποιούν τη Μεσαία τάξη, "εξαφανίζουν" συνταξιούχους: Εφιαλτικά τα πρώτα εκκαθαριστικά συντάξεων

Οικονομία

Λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του έτους και η υπερψήφιση από το κυβερνητικό στρατόπεδο του προϋπολογισμού λιτότητας του 2018, συν τα πρώτα εφιαλτικά αποτελέσματα από τον επανυπολογισμού των συντάξεων και της σχεδόν κατάργησης του ΕΚΑΣ, αποδεικνύουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη συνέχιση της πολιτικής φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Μείωση των αποδοχών εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση, περικοπές στις συντάξεις, κατάργηση της έκπτωσης για ιατρικά έξοδα, μειωμένο επίδομα θέρμανσης και φόρo στις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία ύψους 1,8 δισ. ευρώ φέρνει ο νέος προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,82% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές της χώρας.

Βέβαια, τα μέτρα αυτά κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς αναγκάζουν τα νοικοκυριά να καταναλώνουν ακόμα λιγότερα για βασικά αγαθά. Ουσιαστικά η λήψη πρόσθετων μέτρων αδυνατίζει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση των νοικοκυριών, με την ανεργία ταυτόχρονα να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα από την 1-1-2018:

1. Κατάργηση έκπτωσης στη μηνιαία παρακράτηση φόρου. Σήμερα κατά την μηνιαία παρακράτηση φόρου στις μισθωτές υπηρεσίες διενεργείται έκπτωση 1,5%. Από την κατάργηση της μειωμένης παρακράτησης για 2,9 εκατ. μισθωτούς, το ελληνικό Δημόσιο θα έχει όφελος ύψους 67,9 εκατ. ευρώ ενώ για τους φορολογούμενους σημαίνει περαιτέρω μείωση του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος.

2. Κατάργηση των ιατρικών εξόδων. Περισσότεροι από 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι εμφάνιζαν στις φορολογικές τους δηλώσεις ιατρικά έξοδα μειώνοντας την τελική φορολογική επιβάρυνση θα την χάσουν από το νέο έτος. Με στόχο την εξοικονόμηση 120 εκατ. ευρώ από το νέος έτος η εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Οι δαπάνες ιατρικών εξόδων θα μετράνε από το 2018 μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ή για τη λοταρία, εφόσον γίνονται με πλαστικό χρήμα.

3. Επίδομα Θέρμανσης. Το κονδύλι έχει περικοπεί κατά 50%. Εντός των ημερών αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία δεν θα μεταβάλλονται τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος. Το ύψος του όμως από 25 λεπτά το λίτρο θα περιορίζεται στα 12,5 λεπτά

4. Φόρος στα Airbnb. Φόρο έως και 45% θα πληρώσουν όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb.

5. Φόρος υπεραξίας. Μετά από πολλές αναβολές, τίθεται σε εφαρμογή ο φόρος υπεραξίας με συντελεστή 15% επί της διαφοράς ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης των ακινήτων.

6. Αυξήσεις ΦΠΑ σε 27 νησιά. Καταργείται το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ που ίσχυε σε 27 νησιά του Αιγαίου με στόχο η κυβέρνηση να εξοικονομήσει το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%, ενώ ο πολύ χαμηλός συντελεστής διαμορφώνεται στο 6% από 5% σήμερα. Εξαιρούνται από τις αυξήσεις ΦΠΑ τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με την κίνηση αυτή άνοιξε την προεκλογική περίοδο και την οποία φαίνεται να κλείνει στα τέλη Ιουνίου, καθώς το ειδικό καθεστώς θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο έως την περίοδο εκείνη, οπότε δεν αποκλείεται στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

7. Φόρος διανυκτέρευσης. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβάλλεται φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής ανέρχεται σε:
- 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων

- 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων

- 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων

- 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων

- 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

«Σφαγή» στις συντάξεις - Τα πρώτα «σημειώματα»

Ψυχρολουσία θα υποστούν 1.100.000 συνταξιούχοι όταν δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των συντάξεών τους κατά τους πρώτους μήνες του 2018.

Θα διαπιστώσουν ότι σε αυτά θα υπάρχει ειδική ένδειξη στην οποία θα αποτυπώνεται το ποσό εκείνο από τη σύνταξή τους το οποίο είτε θα καταργηθεί είτε θα περικοπεί δραματικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, με βάση τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση οδηγώντας στα τάρταρα τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Όπως αποκαλύπτουν ΤΑ ΝΕΑ, οι απώλειες θα είναι μεγάλες, αλλά για αρκετούς ακόμη μεγαλύτερες καθώς το ποσό αυτό – η λεγόμενη προσωπική διαφορά – για τους συγκεκριμένους φθάνει το 30% των σημερινών αποδοχών τους.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για συνταξιούχους του ΙΚΑ με υψηλές αποδοχές και 30 έτη ασφάλισης, για δημοσίους υπαλλήλους, επίσης με πολλά έτη υπηρεσίας, για συνταξιούχους νομικούς, μηχανικούς, γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) και του ΝΑΤ.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, η προσωπική διαφορά, η οποία βρίσκεται στον προθάλαμο του χειρουργείου, είναι η διαφορά ανάμεσα στο ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα και είχαν εκδοθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (δηλαδή μέχρι 12/5/2016) και των μειωμένων συντάξεων για όλους τους νέους συνταξιούχους που δόθηκαν μετά την εφαρμογή του νόμου.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αποκαλύπτεται ότι η προσωπική διαφορά φθάνει έως το 30% για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων, ενώ οι απώλειες που θα προκύψουν από τις επερχόμενες περικοπές δεν αποκλείεται να ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος να περικοπεί ολόκληρη η προσωπική διαφορά από τις καταβαλλόμενες συντάξεις το 2019.

Ειδικότερα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, όσοι έχουν λάβει σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 θα λάβουν ενημερωτικά σημειώματα στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά που προέκυψε από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους.

Μέχρι τώρα έχει επανυπολογιστεί το 87% των συντάξεων, κυρίως του πρώην ΙΚΑ και του Δημοσίου, και μέχρι τον Ιανουάριο θα γίνει ο επανυπολογισμός για ΔΕΚΟ και τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χαμηλές συντάξεις εμφανίζουν μηδενικές ή οριακές προσωπικές διαφορές, ενώ στις υψηλές συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου, ΝΑΤ και πρώην ΤΕΒΕ οι προσωπικές διαφορές αυξάνονται.

Σημειώνεται ότι η προσωπική διαφορά θα συνεχίσει να πληρώνεται και οι συνολικές αποδοχές θα είναι ίδιες ώς και τον Νοέμβριο του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2018 όμως, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2019, θα γίνουν οι περικοπές οι οποίες εκτιμάται ότι θα πλήξουν 1,1 εκατ. παλιούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τη διάταξη του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, η διαφορά αυτή θα περικόπτεται τόσο, ώστε το σύνολο της σύνταξης να μη μειώνεται πάνω από 18%.

Ωστόσο, οι μειώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες και θα φτάνουν και στο 25%, γιατί δεν κόβεται μόνο η σύνταξη, λόγω προσωπικής διαφοράς, αλλά καταργούνται και τα επιδόματα συζύγου και τέκνων.

Από όλους όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών, περίπου 450.000 θα υποστούν και το μεγαλύτερο «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά. Μεταξύ αυτών είναι:
– Συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ).

– Δημόσιοι υπάλληλοι με 30 και άνω έτη υπηρεσίας (ένστολοι, γιατροί κ.ά.).

– Μητέρες ανηλίκων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ, όπως και άλλοι συνταξιούχοι ΙΚΑ με αρκετά υψηλές αποδοχές και άνω των 30 ετών ασφάλιση.

– Συνταξιούχοι νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί.

– Διπλοσυνταξιούχοι (π.χ. γιατροί του ΕΣΥ).

Εξάλλου, νέες απώλειες επιφυλάσσονται για τους συνταξιούχους από το 2018 λόγω των μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί.

Πρόκειται για τη μείωση κατά 80 ευρώ του ΕΚΑΣ για περισσότερους από 240.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα το χάσουν ολοσχερώς στο τέλος του 2018, όπως προβλέπεται από το τρίτο Μνημόνιο.

Με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων, το επίδομα θα λαμβάνεται πλέον από όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 7.022 ευρώ, καθώς το κονδύλι που έχει εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 82 εκατ. ευρώ. Συνολικά, με βάση το Μνημόνιο, την τριετία 2016-2018 από τις τσέπες των χαμηλοσυνταξιούχων έκαναν φτερά 808 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...