Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι προβλέπει η πρόταση της Ελλάδας και των 15 κρατών-μελών

Οι λεπτομέρειες τις πρότασης της Ελλάδας και των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου έγιναν γνωστές.

Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο που θα είναι μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τους δείκτες τιμών σε άλλους χρηματιστηριακούς κόμβους πλην του Ολλανδικού TTF.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ανέφερε η ανώτατη αυτή τιμή θα είναι κυμαινόμενη με βάση τις διεθνείς τιμές. 

Δηλαδή, θα συνδεθεί με τα χρηματιστήρια ενέργειας Henry hub σε ΗΠΑ και αντίστοιχους δείκτες σε Ασία, σε Αυστραλία και μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο, θα προκύπτει μια τιμή που θα βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

Εφόσον επιλυθούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, κατά τον Κώστα Σκρέκα, το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα εξέτρεπε την πορεία των φορτίων LNG σε άλλες αγορές που είναι ένας από τους κύριους φόβους των βόρειων χωρών. 

Ωστόσο, στην πρόταση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι μια χώρα εφόσον αδυνατεί να προμηθευτεί αέριο για διάφορους λόγους, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη και σε τιμή πάνω από το πλαφόν.

Ο Κώστας Σκρέκας υποστήριξε πως η Ευρώπη αγοράζει «το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλη αιτία πέρα από την σπέκουλα».

«Η αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν λειτουργούν. Φαίνεται πως κάθε φορά που υπάρχει φόβος μείωσης της ροής οι τιμές εκτινάσσονται», τόνισε ο υπουργός.

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών δήλωσε ότι η Γερμανία ακούει τις προτάσεις αλλά δεν συμφωνεί καθώς εγείρει ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. 

Όμως, οι συζητήσεις συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα επαφή με Γερμανία και Ολλανδία που αντιδρούν, στο νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην η Πράγα.

Σχετικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για το ιβηρικό μοντέλο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως δεν θεωρείται και το πλέον αποτελεσματικό ενώ θα χρειαζόταν χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Ο υπουργός επισήμανε πως μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και το ειδικό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή.

Ωστόσο, πέρα από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε και τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού που θα εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο ανάκτησης υπερεσόδων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο), που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές στο δεκάμηνο κάθε χρόνου και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Φέτος θα ξεκινήσει ο υπολογισμός από τον Αύγουστο. Με το μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι – Το σχέδιο επιδόματος προσωπικής διαφοράς (Video)

Αύξηση 7,75% είδαν 1.724.713 συνταξιούχοι με την καταβολή των συντάξεων του Φεβρουαρίου αυτή την εβδομάδα. Η αύξηση των συντάξεων διαμορφώθηκε βάσει του προϋπολογισμού και προέκυψε...

Σταϊκούρας: «Θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις στήριξης»

Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρέμβασης στήριξης των ευάλωτων, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικο...

Φόρτωση άρθρων...