Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Γαλλία: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει του αυριανού πρώτου γύρου των Προεδρικών Εκλογών

Αύριο, Κυριακή, θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών στη Γαλλία.  Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν προβάδισμα του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τον πλησιάζει «επικίνδυνα».

Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γάλλος Πρόεδρος φαινόταν να βρίσκεται κοντά στη νίκη και με μεγάλη διαφορά από την ηγέτιδα του «Εθνικού Συναγερμού» (τουλάχιστον δέκα μονάδες) ωστόσο, πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η «ψαλίδα» σε πολλές δημοσκοπήσεις για τον πρώτο γύρο έχει κλείσει στις τρεις με τέσσερις μονάδες, όπως σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος.

Για την «Le Figaro», στον αυριανό πρώτο γύρο των Εκλογών, θα παίξει επίσης σημαντικό ρόλο και το ποσοστό της αποχής που ενδέχεται, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, να φθάσει ακόμα και το 30%.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, κατάφερε να αλιεύσει ψήφους από τη «δεξαμενή» των αναποφάσιστων και όλων όσοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από το κυβερνητικό έργο του Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των συμπολιτών της.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας επικεντρώθηκε κυρίως στον συντονισμό των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπήσεων, κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ένοικος των Ηλυσίων αποσπά 26% στην πρόθεση ψήφου και ακολουθεί η επικεφαλής του «Εθνικού Συναγερμού» με 22%.
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν με ποσοστό 17% ενώ στην τέταρτη θέση ισοψηφούν η αρχηγός της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές και ο εθνικιστής- πρώην δημοσιογράφος της «Le Figaro», Ερίκ Ζεμούρ με ποσοστό με 9%.

Πάντως, στον δεύτερο γύρο νικητής εμφανίζεται ο Μακρόν αφήνοντας στο περιθώριο της Λεπέν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinionway/Kea Partners.

Το ποσοστό που αναμένεται να αποσπάσει ο Μακρόν στον δεύτερο γύρο είναι 54% ενώ η Λεπέν 39%.
Πάντως, η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, ξεκαθάρισε ότι, για τον δεύτερο γύρο των εκλογών -24 Απριλίου- δεν θα προτείνει υποψήφιο αλλά θα δηλώσει τι θα ψηφίσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υποψήφιος των αριστερών «Ανυποτάκτων», Ζαν Λυκ Μελανσόν, δηλώνοντας πως δεν θα προτείνει υποψήφιο γιατί δεν έχει νόημα, ούτε δικαίωμα να το πράξει.

Λίγες ώρες προτού προσέλθουν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στις κάλπες, ο Μακρόν που επιθυμεί να παραμείνει στο Ελιζέ ανανεώνοντας τη θητεία του, ανέβασε τους τόνους έναντι της Λεπέν χαρακτηρίζοντας ρατσιστικό το πρόγραμμά της.

Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της, έσπευσε για μία ακόμη φορά να τον κατηγορήσει για υπέρμετρη επιθετικότητα.

Σε συνέντευξή του στην «Le Parisien», ο Μακρόν τόνισε επίσης ότι, «εάν εκλεγεί η Λεπέν, το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί θα διώξει τους διεθνείς επενδυτές.

«Το πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων της Λεπέν είναι ένα ψέμα διότι δεν μπορεί να το χρηματοδοτήσει...Όταν λέει «θα αυξήσω τις συντάξεις», λέει ψέματα, δεν θα το κάνει», υποστήριξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο «RTL», ο Πρόεδρος της Γαλλίας παραδέχθηκε πως καθυστέρησε να μπει στην προεκλογική εκστρατεία λόγω της εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας που έχει δημιουργήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το σύνθημα που τον οδηγεί είναι: «Κατακτώ, πείθω, προχωρώ», ενώ διαβεβαίωσε ότι «έχει μια αντίληψη κατάκτησης και όχι ήττας».

Όπως αναφέρουν οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «Le Μonde», η φετινή προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα επισκιάστηκε από την πανδημία της COVID-19 και εν συνεχεία από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου και του δεύτερου γύρου θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό δύο παράγοντες: η τάση για αύξηση της αποχής, ιδιαίτερα από τους νέους και τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης.

Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 22,2% του 2017, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπερβεί και το ιστορικό ρεκόρ του 28%.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων. Υπάρχουν πολλοί που θα επιλέξουν υποψήφιο με «κρύα καρδιά», με την επιλογή τους να μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οι επικριτές του Γάλλου Προέδρου είναι δυσαρεστημένοι για την ακρίβεια, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων.

Σε έρευνα της IPSOS για την εφημερίδα «Le Monde», το 55% των ερωτηθέντων δήλωναν «δυσαρεστημένοι» από την πολιτική κατάσταση στη χώρα και το 33% ως «πολίτες στη Γαλλία των οργισμένων».

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φόβοι για αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, αποτελεί «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, καθώς απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολ...

Politico: Συναγερμός στην Europol – Εξαφανίστηκαν φάκελοι με απόρρητα στοιχεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων

Συναγερμός έχει σημάνει στη Europol έπειτα από την αποκάλυψη της απώλειας απόρρητων φακέλων, με προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της υπηρεσίας, από την έδρα της στη Χάγη στην ...

Φόρτωση άρθρων...