Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πρεμιέρα του πρώτου στην Ελλάδα ομολόγου με ρήτρα αειφορίας

Οικονομία

Eπενδυτική εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δείχνουν το εύρος της απόδοσης του ομολόγου με ρήτρα αειφορίας αλλά και τα χαρακτηριστικά του πρωτοπόρου για την ελληνική Αγορά χρηματοδοτικού εργαλείου.

Τα παραπάνω τονίζουν ειδικοί αναλυτές, κατά την πρεμιέρα σήμερα του βιβλίου προσφορών για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ομολογιακή έκδοση επταετούς διάρκειας και ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Το βιβλίο της δημόσιας προσφοράς θα είναι ανοικτό μέχρι και την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στις 16:00.

Έχουν εκδοθεί 300.000 ομολογίες και η αξία της κάθε μιας είναι στα 1.000 ευρώ, ενώ το εύρος της απόδοσης του ομολόγου, που θα κλειδώσει ανάμεσα στο 2,3% με 2,7% δημιουργεί ελκυστικές προϋποθέσεις για την τοποθέτηση κεφαλαίων, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς.

Ελκυστική απόδοση

Η «ελκυστική» απόδοση αντικατοπτρίζει τις θετικές προοπτικές του ομίλου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποσπάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία των δύο προηγούμενων επιτυχημένων ομολογιακών της εκδόσεων. Η πρώτη ήταν το 2018 ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 3,95% και η δεύτερη τον Ιούλιου του 2020 ύψους 500 εκ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%.

Η νέα ομολογιακή έκδοση σε μόλις 18 μήνες από την προηγούμενη (Ιούλιος 2018) αντανακλά το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό πλάνο του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος συμμετέχει στην υλοποίηση επενδύσεων 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα (Καζίνο στο Ελληνικό, Αεροδρόμιο Καστελίου, Εγνατία Οδός) που ο Όμιλος εξασφάλισε το τελευταίο διάστημα, ενώ μέσω των αντληθέντων κεφαλαίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μερικώς και τον νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 877 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο (CCGT) στην Κομοτηνή.

Στον τομέα των κατασκευών, η εισηγμένη προχωρά στην έκδοση του ομολόγου με δύναμη πυρός το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο έργων ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν το 50% του συνολικού ανεκτέλεστου των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας)

Η δέσμευση

Επισημαίνεται ότι στην ελληνική αγορά για πρώτη φορά θα βγει σε διαπραγμάτευση ομόλογο με ρήτρα αειφορίας, δηλαδή με όρους που δεσμεύουν τον ίδιο τον εκδότη κι όχι απλά τον χαρακτήρα των επενδύσεων στις οποίες θα διοχετεύσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει όπως γίνεται πχ με τα πράσινα ομόλογα

Η ρήτρα αειφορίας του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προβλέπει πως ο Όμιλος δεσμεύεται να μειώσει κατά 25% την ένταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το τέλος του 2025, στόχος που θα επιτευχθεί βασιζόμενος στην πρόβλεψη του Ομίλου για αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στα 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολογιακού δανείου.

Η κατανομή

Μετά τον προσδιορισμό της τελικής απόδοσης και του επιτοκίου, του ομολόγου οι συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι θα καθορίσουν το ύψος της έκδοσης και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η κατανομή των Ομολογιών στους επενδυτές, ως εξής:

  • ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 90.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του Ομολογιακού Δανείου, ήτοι έκδοση 300.000 Ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών, και 
  • ποσοστό έως και 70% των Ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι, έως και 210.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του Ομολογιακού Δανείου, ήτοι έκδοση 300.000 Ομολογιών) θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών

Οι ενδιαφερόμενοι Ιδιώτες Επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις Αιτήσεις Κάλυψης προσερχόμενοι απευθείας στα καταστήματα των Συντονιστών Κυρίων Αναδόχων, ειδικότερα της «ALPHA Τράπεζα A.E.», της «Τράπεζα Eurobank Α.Ε.», της «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» και της «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και των Κυρίων Αναδόχων, ήτοι της «Euroxx Χρηματιστηριακής Α.Ε.Π.Ε.Υ.» και της «ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK Α.Ε.», των Μελών Η.ΒΙ.Π. καθώς και των Συμμετεχόντων που συνεργάζονται μαζί τους.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Power Pass: Σε ποιους ακυρώνεται η αίτηση - Ποιοι χρειάζεται να ελέγξουν ξανά τις δηλώσεις τους και γιατί

Αναστάτωση προκάλεσε το πρόβλημα που εντοπίστηκε στην πλατφόρμα του power pass. Δηλώσεις που είχαν ήδη υποβληθεί στην πλατφόρμα και είχαν φτάσει να βρίσκονται σε καθεστώς «εκκαθάρι...