Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Goldman Sachs: Ψήφος εμπιστοσύνης στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι εκτιμά η Goldman Sachs για τα κέρδη ανά μετοχή και τα μερίσματα των εισηγμένων.

Mία από τις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs αποτελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης και ο αμερικανικός οίκος θέτει τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.200 μονάδες από τις 1.075 μονάδες που ανέμενε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.100 μονάδες περίπου.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 8% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ σε όρους αποτίμησης, ο δείκτης αποτίμησης κερδών P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες τοποθετείται στις 8,6 φορές, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs στις 8,9 φορές και 12,4 φορές για τις αναδυόμενες αγορές.

Τα κέρδη ανά μετοχή εκτιμάται ότι πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus των αναλυτών να βρίσκεται λίγο υψηλότερα στο 9%, ενώ, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να δείχνουν αρκετά φθηνές, ιδιαίτερα σε σχέση με τα επιτόκια στην Ευρώπη, δεδομένης της εξαιρετικά ασταθούς φύσης και υψηλής μεταβλητότητας των ελληνικής μετοχών κατά την τελευταία δεκαετία, όπου οι αποτιμήσεις είναι πιο σταθερές σε μακροπρόθεσμες προσδοκίες και όχι σε spot δεδομένα.

Πιο βραχυπρόθεσμα, οι ελληνικές μετοχές σε σχέση με τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύονται αρκετά ‘στενά’ έναντι των μετοχών των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο δείκτης MSCI Greece υπεραπέδωσε σε σχέση με τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν υποαποδώσει σημαντικά κατά τη διάρκεια πρόσφατων τραπεζικών πιέσεων με αφορμή τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ. Σε σχέση με άλλες μετοχές των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) προβλέπει υψηλότερες αποδόσεις για τον δείκτη MSCI Greece στο μέλλον, της τάξεως του + 9% έναντι 7% για τις αγορές της CEEMEA σε τοπικό νόμισμα και 15% έναντι 11% σε όρους δολαρίου.

Ευρύτερα και μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, τις υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, αναμένεται να καταγράψουν οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, της Τουρκίας, του Κατάρ, της Ταϊλάνδης, της Ινδίας, της Κορέας, της Ταϊβάν, των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Κολομβίας που εκτιμάται πως θα κινηθούν με ένα διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος αυξάνει την τιμή στόχο για τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών στις 1.150 μονάδες από τις 1.125 μονάδες προηγουμένως, ενώ αναμένει περιορισμένα περιθώρια ανόδου για τον ευρωπαϊκό Stoxx 600 στις 475 μονάδες και αρνητικά περιθώρια ανόδου πλέον για τον δείκτη S&P 500 στις 4.000 μονάδες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει από φέτος στις φορολογικές δηλώσεις - Οι 10 νέοι κωδικοί SOS για τους επαγγελματίες

Από μέρα σε μέρα (αν όχι από ώρα σε ώρα) αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων για περίπου 9 εκατομμύρια υπόχρεους, αν και οι περισσότε...

Φόρτωση άρθρων...