Πέμπτη
19 Ιουνίου 2025

H Κομισιόν «βλέπει» ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,2% το 2026 για την ελληνική οικονομία

Διατήρηση της ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, με ανάπτυξη 2,3% φέτος και 2,2% το 2026, χάρη στη διατηρήσιμη αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει η Κομισιόν. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πληθωρισμός αναμένεται να μετριαστεί στο 3,8% φέτος και στο 2,3% το 2026.

Η Ελλάδα πέτυχε σημαντικό δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2024, το οποίο αναμένεται να διατηρηθεί στον ορίζοντα των προβλέψεων, προσθέτει η Κομισιόν, αναμένοντας πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,4% το 2026.

Με τη βοήθεια της ισχυρής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ, το χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 146,6% φέτος και στο 140,6% το 2026.

Η οικονομία διατηρεί τη δυναμική της παρά τις αντιξοότητες

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, το 2024, η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 2,3%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και της συσσώρευσης αποθεμάτων. Παρά τη σφικτή δημοσιονομική πολιτική, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης ήταν ισχυρή και συνεπαγόταν σημαντική αύξηση των εισαγωγών, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό. Ως εκ τούτου, οι καθαρές εξαγωγές επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Με την πρόοδο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ αναμένεται να είναι σημαντικές το 2025 και το 2026. Μαζί με τη συνεχιζόμενη ισχυρή κατανάλωση, η οποία στηρίζεται από τη σταθερή αύξηση του εισοδήματος, αναμένεται να αποτελέσουν τους κύριους μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης. Η ζήτηση εισαγωγών αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, λόγω των επενδύσεων. Συνολικά, η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να συνεχίσει να υπερβαίνει το μακροπρόθεσμο δυναμικό της, με ρυθμούς 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επηρεαστεί μόνο ελαφρώς από τους δασμούς των ΗΠΑ λόγω των σχετικά ασθενών άμεσων και έμμεσων εμπορικών δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης αυξήθηκαν, τονίζει η Κομισιόν, καθώς η επίμονη αύξηση της εμπορικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, μαζί με την επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών προοπτικών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές, ιδίως τον τουρισμό.

Πιο σφικτή αγορά εργασίας και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών
Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια και η ευνοϊκή δυναμική συνεχίστηκε στις αρχές του 2025, όπως αποδεικνύεται από την περαιτέρω μείωση του ποσοστού ανεργίας τον Φεβρουάριο στο 8,6%. Η Κομισιόν «βλέπει» την  ανεργία στο 9,3% κατά μέσο όρο φέτος και στο 8,7% το 2026. Μετά την κορύφωση του πρώτου τριμήνου του 2024, τα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να υποδηλώνουν μια σφικτή αγορά εργασίας, ιδίως σε τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και σε εκείνους που απαιτούν υψηλές δεξιότητες.

Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να επεκτείνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς τα κενά δεξιοτήτων και η χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας, ιδίως μεταξύ των γυναικών, περιορίζουν την προσφορά εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, κατά μέσο όρο κατά 1,3% ετησίως στον ορίζοντα των προβλέψεων. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από τις πρόσφατες αυξήσεις των κατώτατων μισθών και τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό Πελατολόγιο: Από 1η Ιουλίου το «ηλεκτρονικό μάτι» της ΑΑΔΕ σε συνεργεία, πλυντήρια και πάρκινγκ

Χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου αυτοκινήτου περνούν από 1η Ιουλίου 2025 σε καθεστώς ψηφιακής παρακολούθησης. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο, το νέο όπλο της ΑΑΔΕ στη μάχη κατά της φοροδι...

Φόρτωση άρθρων...