Τρίτη
30 Απριλίου 2024

HSBC: Η Kυβέρνηση οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια

Οικονομία

Η HSBC προβλέπει ελαφρώς χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος και το 2024, στο 2,0% φέτος (από 2,1%) και 1,3% την επόμενη χρονιά (από 1,4%). Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ιδιωτική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή, ενώ οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1% τριμηνιαίως μετά από οκτώ διαδοχικές τριμηνιαίες αυξήσεις, αλλά εξακολουθούν να είναι σχεδόν 50% υψηλότερες από τα προ πανδημίας επίπεδα.

«Βλέπουμε την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά σε δημοσιονομική ισορροπία. Ο δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ θα πρέπει να μειωθεί σε περίπου 154%, πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες μείωση από την κορύφωσή του στο 206,3% το 2020», προβλέπει η βρετανική τράπεζα.

Η νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις Eκλογές της 25ης Ιουνίου αποτελεί κεντρικό καταλύτη στη θετική άποψη της HSBC για την Ελλάδα. Η πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από μια ισχυρή φιλο -επιχειρηματική πολιτική με στόχο τις μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και τη βελτίωση της ελκυστικότητας της χώρας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Στο προεκλογικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη με μεσοπρόθεσμο στόχο ανάπτυξης 3%, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στο 120% έως το 2030. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ από 780 ευρώ έως το 2025, ενώ οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά 3,4% το 2024. Ο φόρος των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% το 2025 και 30% το 2026, πριν καταργηθεί το 2027 και το αφορολόγητο όριο να αυξηθεί κατά 1 χιλ. ευρώ σε 10 χιλ. ευρώ για τα νοικοκυριά με παιδιά», εξηγεί η τράπεζα.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 80% της παραγωγής ενέργειας έως το 2030, διπλάσιο από το σημερινό επίπεδο. Η Ελλάδα πέρυσι πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο για έλλειμμα 1,6%, ενώ ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει το δεύτερο χαμηλότερο έλλειμμα (0,6% του ΑΕΠ) στην Ευρωζώνη το επόμενο έτος.

Διαβάστε περισσότερα στο moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πάσχα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Δυσβάσταχτο το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους ταξιδιώτες

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, με την κίνηση στα λιμάνια να είναι ιδιαίτερα αυξημένη σήμερα, Μεγάλη Τρίτη. Στο λιμάνι του Πειραιά, από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τ...

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τις αργίες του Πάσχα

Διευκρινίσεις για τις αργίες του Πάσχα δίνει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ). Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής: «Η Μεγάλη Παρασκ...

Πάσχα 2024: Πώς η ακρίβεια αλλάζει τις συνήθειες στους καταναλωτές – Πόσα θα ξοδέψουν

Οι Έλληνες, ακόμη και κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα έχουν υιοθετήσει την τελευταία διετία, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας νέες συνήθειες σε σχέση με τα προηγο...

Φόρτωση άρθρων...