Τρίτη
23 Απριλίου 2024

Η απαισιόδοξη FED, η αισιόδοξη JP Morgan και οι «βόμβες» Περιστέρη

Οικονομία

Ολοένα και περισσότερα τα στελέχη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Ο πόλεμος δεν λέει να τελειώσει, το ψυχροπολεμικό κλίμα Δύσης και Ρωσίας υποδαυλίζεται περαιτέρω μετά και την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού χρειάστηκε να καμφθεί το βέτο της Τουρκίας. Οι αναλαμπές των αγορών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αλλά και ερμηνειών. 

Το πιθανότερο είναι να είναι ασφαλέστερες οι προβλέψεις των... μέντιουμ και των... καφετζούδων, παρά των αναλυτών.

Αύριο συμπληρώνεται το α΄ εξάμηνο, το οποίο ήταν ένα από τα πιο αρνητικά των τελευταίων δεκαετιών. Μάλιστα, οι αναδυόμενες αγορές θα καταγράψουν το πλέον αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων 24 ετών, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. 

Μάλιστα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα, λόγω των αναμενόμενων επιθετικών κινήσεων των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων. Τα πάντα παραπέμπουν σε ένα πολύ θολό τοπίο και οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα επικίνδυνα... καιρικά φαινόμενα είναι μπροστά μας.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μπερδευτεί πολύ κατά την τελευταία περίοδο με τις προβλέψεις της JP Morgan. Από τη μία βγαίνει ο επικεφλής Τζέιμς Ντάιμον και μιλάει για "τυφώνα" στις αγορές και από την άλλη, ο ίδιος αμερικανικός οίκος, δεν... βλέπει ύφεση και δίνει σήμα για αγορές μετοχών. Αναμφίβολα, δεν πρόκειται για προβλέψεις, οι οποίες μπορούν να περάσουν απαρατήρητες και ασχολίαστες. 

Η JP Morgan σημειώνει σε σχετική ανάλυση της, ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ διαπραγματεύονται σήμερα κοντά στις χαμηλότερες αποτιμήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ. Μάλιστα, πολλά τμήματα της αγοράς μετοχών έχουν υποχωρήσει κατά 60%-80%, ενώ οι τοποθετήσεις και η ψυχολογία των επενδυτών είναι σε χαμηλά πολλών δεκαετιών, υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα. Θα τρελαθούμε...

Τοποθετήσεις Περιστέρη με ειδήσεις και... νόημα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε η αγορά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη γενική συνέλευση των μετόχων, οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση.

Σε ότι αφορά στον όμιλο, ο Γιώργος Περιστέρης, ανέδειξε την ηγετική θέση στον τομέα των παραχωρήσεων, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως πρόσθεσε, οι στρατηγικές επιλογές και οι κινήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχουν "οπλίσει" τον όμιλο κατάλληλα. Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση για τα λεγόμενα "υπερκέρδη". 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Περιστέρη "έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν κάποια νούμερα, κάποιοι αριθμοί, οι οποίοι πιστεύουμε είχαν προκύψει από κάποιους γρήγορους και βιαστικούς υπολογισμούς, προκειμένου να εξαχθούν κάποια πρώτα συμπεράσματα. 

Τα λεγόμενα “υπερέσοδα” αναφέρθηκαν, αλλά κατά σύμπτωση ξεχάστηκε να αφαιρεθούν τα υπερέξοδα της αντίστοιχης περιόδου. Δεν νομίζω ότι μιλάμε ούτε για “υπερκέρδη”, ούτε για “υπερέσοδα”, ούτε για τίποτα παρεμφερές", τόνισε με νόημα.

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για τον Όμιλο, καθώς αποδίδουν σωρευτικά οι εργώδεις και πολύχρονες προσπάθειες σε διάφορα μέτωπα σχεδόν σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή ο Όμιλος υλοποιεί ή συμμετέχει σε επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 6,5 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν περισσότερες από 20.000 νέες και κυρίως ποιοτικές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας τα προσεχή χρόνια. 

Η ομιλία του κ. Περιστέρη προς τους μετόχους σκόρπισε ενθουσιασμό, καθώς ο όμιλος αποτελεί κορυφαίο brand τόσο στα έργα υποδομής, όσο και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ στο κλείσιμο, επιβεβαίωσε την επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 0,12 ευρώ και υποσχέθηκε ακόμη καλύτερες μέρες.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στο έντυπο Ε3 των ελεύθερων επαγγελματιών

Αλλαγές έγιναν στο έντυπο Ε3 των ελεύθερων επαγγελματιών. Νέους κωδικούς έχει το νέο έντυπο Ε3 της φορολογικής δήλωσης που συμπληρώνεται από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματί...

Φόρτωση άρθρων...