Τρίτη
07 Δεκεμβρίου 2021

Η Bundesbank προειδοποιεί για τις υπερβολικά υψηλές τιμές των ακινήτων

Οικονομία

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έκανε λόγο για «στρεβλές αποτιμήσεις στην αγορά κατοικίας», γεγονός που χαρακτήρισε ως «ειδική ευπάθεια», καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη.

«Βασικά βλέπουμε όλους τους δείκτες – τιμές, πίστωση – να συνεχίζουν να αυξάνονται στη Γερμανία, χωρίς να υπάρχει πραγματικά μεγάλη επίδραση της πανδημίας», δήλωσε η Claudia Buch, αντιπρόεδρος της Bundesbank.

Μιλώντας στο CNBC, πρόσθεσε ότι η ομάδα της στην Bundesbank έχει καταλήξει σε εκτιμήσεις για αποκλίσεις τιμών της τάξης του 10% έως 30% από τα θεμελιώδη μεγέθη.

«Αυτό που είναι νέα εξέλιξη είναι ότι αυτές οι υπερτιμήσεις είναι επίσης ευρύτερα διαδεδομένες, επομένως βρίσκονται εκτός των μεγάλων πόλεων… [και] σχεδόν το 90% των νοικοκυριών αναμένει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», είπε.

Η τελευταία αξιολόγηση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας από την Bundesbank σημείωσε επίσης ότι οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν αυτά τα πιθανά ζητήματα στην αγορά κατοικίας.

Μελλοντική έκθεση τραπεζών

Υπάρχουν ανησυχίες ότι με την υπερτίμηση του κλάδου ακινήτων, οι τράπεζες δεν εκτιμούν σωστά την πραγματική αξία των εξασφαλίσεων και ως εκ τούτου είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε μελλοντικές προσαρμογές τιμών.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορεί να κινδυνεύσει εάν επικρατήσουν αποσταθεροποιητικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων, με αποτέλεσμα οι αυξανόμενοι όγκοι και οι τιμές των πιστώσεων να συμπέσουν με την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους των δανειοληπτών», ανέφερε η γερμανική κεντρική τράπεζα στη σχετική έκθεσή της.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ernst & Young: Οι καταναλωτές παγκοσμίως επιλέγουν να ζουν με λιγότερα και ιεραρχούν αλλιώς τις αγορές τους

Ένα νέο τρόπο ζωής επιλέγουν οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τα... διδάγματα της πανδημίας, καθώς τους αρκούν λίγα και καλά. Αυτή είναι η τάση, έτσι όπως αποτυπώνεται ...

Ακίνητα: «Πυρετός» μεταβιβάσεων πριν το νέο έτος – Ουρές στους συμβολαιογράφους (Video)

Ουρές σχηματίζουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία οι φορολογούμενοι, με την κίνηση να είναι αυξημένη πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι και τους συμβολαιογράφους να περιμένουν ότι θα ξεπ...