Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Η ενεργειακή μάχη Δύσης-Ρωσίας, η καλοτυχία της Ελλάδας, το μπέρδεμα στην Ιταλία και τα καλά νέα για τις Ελληνικές τράπεζες μέσω Λαγκάρντ

Επεισόδιο, νούμερο... βάλτε ό,τι θέλετε, στον τομέα της ενέργειας! Η Ευρώπη προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου ενεργειακής απεξάρτησης ζητώντας πρώτα απ΄ όλα εθελοντική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% απ΄ όλες τις χώρες, ενώ από την άλλη, η απειλή του πλαφόν στο πετρέλαιο... ξεσηκώνει τον Πούτιν, ο οποίος απειλεί με πλήρη διακοπής των πωλήσεων προς τη Δύση, αν δεν τον καλύπτει το πλαφόν που σκέφτεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Για να τα κάνουμε πιο λιανά τα πράγματα, όταν ο Πούτιν απειλεί με διακοπή της ροής φυσικού αερίου στη Δύση, γιατί στράβωσαν τα... μπουλόνια σε έναν στρόβιλο του Nord Stream 1, τότε η Ευρώπη ξεκαθαρίζει ότι θα επιβάλλει πλαφόν στο πετρέλαιο, προκειμένου να συγκρατήσει την τιμή σε όσο γίνεται χαμηλότερα επίπεδα. Ρελάνς στη ρελάνς. Με απειλείς με διακοπή του αερίου; Θα βάλω πλαφόν στο πετρέλαιο. Δεν με καλύπτει το πλαφόν που θα βάλεις ως Ευρώπη στο πετρέλαιο; Θα κόψω τη ροή του. Και όποιος αντέξει...

Η τιμή του πετρελαίου χθες συγκρατήθηκε στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ αίσθηση προκαλεί η υποχώρηση του χρυσού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Με τον πληθωρισμό στα ύψη, η τιμή του θα έπρεπε να είναι πάνω από 2.500 δολάρια ανά ουγκιά. Γιατί δεν είναι; Γιατί η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα κινείται παρεμβατικά, συγκρατώντας τις τιμές.

Τα χρηματιστήρια χθες συνέχισαν την ανοδική τους κίνηση και στη Νέα Υόρκη, κυριάρχησαν οι αγοραστές, κυρίως στις τεχνολογικές μετοχές. Βέβαια, η διατήρηση του θετικού moomentum κινείται στην κόψη του ξυραφιού, καθώς είναι άμεσα ορατό το ενδεχόμενο να μπουν οι αγορές σε καθοδικό σπιράλ, με απόλυτη κυριαρχία των πωλητών. Θετική εξέλιξη η νέα άνοδος αρκετά πάνω από τις 800 μονάδες, για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά τα πράγματα εξακολουθούν να είναι περίπου... μαύρα.

Το... μενού της σημερινής μέρας, περιλαμβάνει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 0,25% ή 0,50%, ενώ όλα τα λεφτά θα είναι οι επισημάνσεις της επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ. Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για την πορεία της Ευρωζώνης στην περιοχή των υψηλότερων επιτοκίων, μέσα σε συνθήκες ενεργειακής στενότητας και απειλής πρόκλησης χειρότερων καταστάσεων. Ο λόγος στην Κυρία Λαγκάρντ, από την οποία περιμένουμε έστω και εμμέσως να δώσει το στίγμα σε σχέση με τα Ελληνικά ομόλογα. Ως προς αυτό, μάλλον δεν έχουμε κάποιον ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας...

Η καλοτυχία των Ελληνικών τραπεζών

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με τον περιορισμό της αύξησης των spreads, θα αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη για τους εγχώριους κρατικούς τίτλους αλλά και τις τράπεζες.

Όπως επισημαίνει μάλιστα σε σχετική ανάλυση του, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, η αύξηση των επιτοκίων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αντανακλά τις ανησυχίες για τις οικονομικές επιπτώσεις της περιορισμένης ανάπτυξης και του υψηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, το εργαλείο του κατακερματισμού θα ωφελήσει πρωτίστως τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης. Και μιλάμε για "φορτωμένα" κρατικά ομόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ στην Ιταλία, 246 δισ. στην Ισπανία, 42 δισ. στην Πορτογαλία και 30 δισ. στην Ελλάδα. Συνεπώς, είμαστε μέσα στους ωφελημένους, ενώ όπως επισημαίνει η Moody's, η αναβάθμιση των προοπτικών των Ελληνικών τραπεζών από τον επίσης αμερικανικό οίκο S&P, θα τις βοηθήσει για να ξεφορτωθούν επιπλέον 50 δισ. ευρώ "κόκκινων" δανείων. Σημειώνεται ότι η S&P  έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές για τις Eurobank, Εθνική και Alpha Bank, ενώ διατήρησε σταθερές τις αντίστοιχες της Πειραιώς.

Η καλή μας (ενεργειακή) μοίρα

Εκτός από τα καλά νέα από τους οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα έλαβε χθες και καλά... μαντάτα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με αναφορά-ανάλυση του Οργανισμού, η χώρα μας θα έχει ανεπαίσθητη επίπτωση από μια πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ οι επιπτώσεις στην πορεία του Ακαθαρίστου Εγχωρίου ¨Προϊόντος, θα είναι ελάχιστες έως μηδενικές! Πώς αλλάζουν οι καιροί! Να κινδυνεύει με οικονομική συρρίκνωση ο Ευρωπαϊκός Βορράς και η Ελλάδα... πέρα βρέχει! Το Ταμείο, σημειώνει ότι η Ελληνική οικονομία έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εξάρτησης της οικονομικής της δραστηριότητας, από το φυσικό αέριο, σε σχέση με τη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έχει διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα και θα αισθανθεί πολύ περιορισμένα τις πιέσεις από μια πιθανή παύση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι σε περίπτωση ολικής παύσης λειτουργίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποστεί πτώση της οικονομικής παραγωγής κατά σχεδόν 3% τους επόμενους 12 μήνες, ενώ σε αρκετές χώρες η μείωση του ΑΕΠ, μπορεί να φτάσει ακόμη και το 6%! "Ορισμένες χώρες, όπως η Σουηδία, η Δανία και η Ελλάδα, θα δουν μικρό ή καθόλου αντίκτυπο στην ανάπτυξη", αναφέρει χαρακτηριστικά το Ταμείο, ενώ επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην Αυστρία και τη Γερμανία θα ήταν λιγότερο σοβαρές, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι σημαντικές, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών πηγών και τη δυνατότητα μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Το ΔΝΤ αναδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ιταλία, λόγω της υψηλής εξάρτησης της από το φυσικό αέριο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, το πλήγμα που θα μπορούσε να υποστεί το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας, φτάνει ακόμη και το 5%! Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο...

Σοβαρό πολιτικό μπέρδεμα στην Ιταλία

Η Ιταλία αποτελεί έναν πολύ κρίσιμο κρίκο της ευρωπαϊκής αρχτεκτονικής και του παγκόσμιου χάρτη του δημοσίου χρέους.

Η χώρα με τις 50 εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 40 χρόνια, λόγω της απλής αναλογικής, με ελάχιστα διαλείμματα πολιτικής σταθερότητας, μπαίνει σε νέα φάση, από τη στιγμή που ο Ντράγκι δεν έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, τη Λέγκα του Βορρά και τους "Πέντε Αστέρες". Πήγε να ζητήσει ευρύτερη στήριξη στη Γερουσία και στο τέλος κατέληξε να χάσει περισσότερες δυνάμεις, ο Μάριο Ντράγκι! Κρίμα. Η Ιταλία είναι εξαιρετικά πιθανό να πάει σε εκλογές το φθινόπωρο και αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, το μόνο που δεν θέλει να δει, είναι η δημιουργία ρηγμάτων στο εσωτερικό της.

Ο Μάριο Ντράγκι αποτελεί μια σπουδαία προσωπικότητα που μαζί με τον Μακρόν και τον Σολτς, θα μπορούσαν να συνθέσουν έναν ισχυρό άξονα, ώστε να υπάρξουν αποφασιστικές απαντήσεις στη Ρωσία. Και βέβαια, όταν προκαλούνται τέτοια ρήγματα στην Ευρώπη, ο μόνος που χαίρεται είναι ο Πούτιν. Ο Πούτιν είναι ένας, ενώ στην Ευρώπη είναι... διακόσιοι και για να συνεννοηθούν απαιτείται πολύς χρόνος, ο οποίος, στις μέρες μας, είναι εξαιρετικά πολύτιμος. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να αποτελέσει... πυριτιδαποθήκη για ολόκληρη την Ευρώπη. Φαίνεται ότι σε μια ιστορικά κρίσιμη συγκυρία, μπορούμε χαλαρά, ως Ευρωπαίοι, να πυροβολήσουμε τα πόδια μας!

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...