Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Η Μεσαία Τάξη, ο μεγάλος χαμένος της κρίσης

Οικονομία

Η Μεσαία Τάξη ήταν ο μεγάλος χαμένος της κρίσης κατά την περίοδο 2008-2019, καθώς σήκωσε το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. 

Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από την οποία προκύπτει ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, πλήρωσαν ένα βαρύ τίμημα λόγω των αυξήσεων των φορολογικών συντελεστών. 

Από την άλλη πλευρά, τα φτωχά νοικοκυριά περιέκοψαν δραματικά τις δαπάνες τους, στερώντας έμμεσους φόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης συνδυαστικά οι δύο αυτές κατηγορίες αποφέρουν πάνω από το 75% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους και αποτελούσαν τη βασικότερη πηγή φορολογικών εσόδων σε όλη τη διάρκεια της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. 

Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε κάθε 1,00 ευρώ που συλλέγεται από άμεσους φόρους αντιστοιχεί 1,00 ευρώ από έμμεσους φόρους, ενώ στην Ελλάδα σε κάθε ευρώ άμεσων φόρων αντιστοιχεί 1,80 ευρώ έμμεσων φόρων. 

Οι μεγάλες επιβαρύνσεις έγιναν έως το 2014, ενώ στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να ισοπεδώσει τη Mεσαία Tάξη, αλλά και τους φτωχούς. Είναι σαν να μπορεί κάποιος αρσιβαρίστας να σηκώνει για... πλάκα 120 κιλά και στα 140 κιλά να τον πλακώνει η μπάρα!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Άμεσα η μείωση των τραπεζικών προμηθειών για συναλλαγές με POS - Ποιοι και πόσο ωφελούνται

Εκατομμύρια συναλλαγές που γίνονται καθημερινά σε περίπτερα βενζινάδικα, ταξί, λαϊκές και μικρά μαγαζιά εστίασης και εμπορίου θα ωφεληθούν από τη μείωση, στο μισό, των τραπεζικών π...

Φόρτωση άρθρων...