Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Η προ των πυλών αύξηση επιτοκίων, το ...ράλι του πετρελαίου και οι επιπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα

Μετά από μια δεκαετία μηδενικών επιτοκίων, τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση, για να ακολουθήσει ακόμη μία το Σεπτέμβριο. Και μετά βλέπουμε...

Την ίδια στιγμή το πετρέλαιο "τρέχει" με σπασμένα... φρένα και απειλεί να κάψει τα πάντα στο διάβα του. Το ακριβό πετρέλαιο με τις υψηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων αποτελούν την "καύσιμη ύλη" για το "φούντωμα" του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος ύφεσης και η νέα άνοδος του "μαύρου χρυσού" στα 125 δολάρια, ήταν αρκετά για να πιέσουν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι έχουμε μπει σε ζώνη πωλήσεων και σε λίγο καιρό ίσως βγουν και οι "αρκούδες"! Τουτέστιν, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ακραίες καταστάσεις στις κεφαλαιαγορές.

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει, τόσο θα ενισχύονται τα επιτόκια και στη συνέχεια θα αρχίσει η ανάγνωση περί ακριβού κόστους δανεισμού και κινδύνου εκτροχιασμού του δημοσίου χρέους. Το παγκόσμιο χρέος είναι τριπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ και ο τομέας της ενέργειας μπορεί σε λίγους μήνες, να παρουσιάσει σημάδια πλήρους αποσταθεροποίησης, λόγω Ρωσίας.

Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Με πληθωρισμό στα ύψη, τα επιτόκια σε διαρκή πορεία ανόδου, το χρέος των χωρών να επιβαρύνεται, τότε δεν θα αργήσει να εμφανιστεί στο προσκήνιο το πρόβλημα στην πραγματική οικονομία. Απλήρωτα χρέη, λουκέτα και ανεργία αναμένεται να παρουσιάσουν τάσεις... εκτροχιασμού κυρίως μέσα στο 2023, αν δεν αλλάξει θεαματικά η σημερινή κατάσταση.

Ένα θετικό σοκ, θα μπορούσε να περιορίσει τη ζημιά έως τα τέλη του 2023 ή τα μέσα τους 2024. Αν μπούμε στον χειμώνα με πολύ πιο άγριες διαθέσεις, τότε οι οικονομίες της Δύσης θα παρουσιάσουν εικόνα αποσταθεροποίησης. Με τη σειρά του αυτό θα επιδράσει καταλυτικά στο πολιτικό σκηνικό και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η Ελλάδα, πρέπει να είναι προετοιμασμένη για υβριδικές καταστάσεις, όπως περιορισμό στη χρήση ενέργειας, υψηλό πληθωρισμό, απλήρωτα χρέη, λουκέτα και με την Τουρκία να της επιτίθεται. Το τέλος εποχής των μηδενικών επιτοκίων και ο καλπασμός των τιμών της ενέργειας, είναι η αρχή ενός νέου κόσμου που θα δημιουργηθεί και τον οποίο τουλάχιστον οι δύο τελευταίες γενιές, δεν έχουν νιώσει στο πετσί τους.

Η αισιοδοξία φθίνει, ο συναγερμός ενισχύεται και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ακραίες καταστάσεις.Όσο καλύτερα προετοιμαστούμε, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες.

Όσο πιο αψήφιστα πάρουμε κάποια πράγματα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πόνος. Ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσει το κακό είναι η ανατροπή των συσχετισμών στη Ρωσία και ο εγκλωβισμός του Ερντογάν από τη Δύση. Αλλιώς, ειδικά στη γειτονιά μας κινδυνεύουμε να γίνουμε μια διακεκαυμένη γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ζώνη.

Κουράγιο σε όλους...

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα φέρνουν υψηλότερη επιδότηση και καλύτερους όρους

Δύο νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το τρέχον έτος, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Το π...

Φόρτωση άρθρων...