Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυξημένες οι τιμές τον Σεπτέμβριο – Έρχονται νέες επιδοτήσεις

Aυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο αναμένονται οι ονομαστικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Σάββατο 20 Αυγούστου. 

Όμως, οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές θα εξαρτηθούν από το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η οποία και προσανατολίζεται να τα ενσωματώσει στο πακέτο μέτρων που θα παρουσιάσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική τιμή της κιλοβατώρας για τον επόμενο μήνα μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη και μέχρι τα 80 λεπτά αν και αναμένονται και χαμηλότερες χρεώσεις από επιμέρους προμηθευτές.

Για τον Αύγουστο η αρχική τιμή από τους περισσότερους προμηθευτές κυμάνθηκε μεταξύ 48 και 50 λεπτών και «προσγειώθηκε» στα 15-17 λεπτά μετά την κρατική στήριξη που διαμορφώθηκε τον τρέχοντα μήνα στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Για τον ίδιο μήνα (Αύγουστο), η συνολική επιδότηση από την Κυβέρνηση προσεγγίζει το 1,136 δισεκατομμύρια ευρώ, απορροφώντας έως και το 90% της αύξησης για όλους του οικιακούς καταναλωτές για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και για τις κύριες και μη κύριες κατοικίες, το 100% της αύξησης για τους δικαιούχους ΚΟΤ, το 80% της αύξησης για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες με παροχή ισχύος μέχρι 35 KVa, και το 82-99% της αύξησης για τους αγρότες.

Τιμή μεγαλύτερη των 15-17 λεπτών ανά κιλοβατώρα, τα νοικοκυριά δεν θα την σηκώσουν εύκολα ενώ ένα κύμα απλήρωτων λογαριασμών μπορεί να δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία. Γι’ αυτό και η μερίδα του λέοντος από τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται και θα δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, θα διατεθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού.

Επιδίωξη της κυβέρνησης για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να διατηρηθούν οι τελικές τιμές καταναλωτή κοντά στα επίπεδα του Αυγούστου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι αντίστοιχα αυξημένη η κρατική επιδότηση.

Αν περισσέψουν πόροι, θα δούμε αυξημένη επιδότηση για το επίδομα θέρμανσης καθώς ανατιμήσεις άνω του 40-50% παρατηρούνται μέχρι και στα καυσόξυλα. 

Ειδική παρέμβαση αναμένεται και για την τιμή του φυσικού αερίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα 600.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, θα ζήσουν πραγματικό εφιάλτη τον χειμώνα.

Πάντως, με την επιβολή πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών που ισχύει από τον Ιούλιο, οι αυξημένες τιμές του ρεύματος στο Χρηματιστήριο, αυξάνουν και τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο οι προμηθευτές ανακοινώνουν έως τις 20 κάθε μήνα τα τιμολόγια που θα εφαρμοστούν τον επόμενο, παρέχοντας έτσι το περιθώριο στους καταναλωτές να αλλάξουν προμηθευτή, διαδικασία που επίσης με το ισχύον πλαίσιο γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

Οι υψηλές τιμές της ενέργειας για τον Σεπτέμβριο οφείλονται στην άνοδο των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα της εκτόξευσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Η τιμή για το αέριο στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας κυμαίνεται σήμερα κοντά στα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό χρηματιστήριο για την σημερινή ημέρα έκλεισε στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιεζόμενη από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, την άνοδο της ζήτησης λόγω υψηλών θερμοκρασιών και την μειωμένη συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της ζήτησης.

Οι ανακοινώσεις τις ΔΕΘ θα περιλαμβάνουν όμως και τα μέτρα για το 2023. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης δεδομένη. Ακόμα, η αύξηση των συντάξεων δεδομένη και νομοθετημένη.

Ο δημοσιονομικός χώρος του 2023 είναι περιορισμένος καθώς η χώρα πρέπει να γυρίσει στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περισσότεροι από 44.000 έχουν κάνει δήλωση της απασχόλησής τους

Περίπου 44.000 είναι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν υποβάλλει δήλωση της απασχόλησής τους, από τα τέλη Φεβρουαρίου που ενεργοποιήθηκε η σχετική πλατφόρμα από το υπουργείο Ερ...

Ανοίγουν οι πλατφόρµες για τα «κόκκινα» δάνεια - Τι θα κερδίσουν 2 εκατ. οφειλέτες

Σηµαντικές αλλαγές για πάνω από 2.000.000 δανειολήπτες µε µη εξυπηρετούµενα δάνεια έρχονται από την 1η Απριλίου, καθώς τίθενται σε πλήρη εφαρµογή οι νέοι κανονισµοί λειτουργίας των...

Moody's και DBRS στηρίζουν το ελληνικό success story

Μία ακόμη ηχηρή απάντηση προς όλους αυτούς που κάνουν την... πάπια σε σχέση με το ελληνικό success story έστειλαν χθες οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και DBRS. Η ανάλυση της Moody...

Φόρτωση άρθρων...