Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτό είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Το Plan B για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την αύξηση των τιμών του ρεύματος έχει ήδη ετοιμάσει η Κυβέρνηση και αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μετά τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την οικονομική ενίσχυση σε οικιακούς καταναλωτές επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο και στο μέτρο που το επιτρέπουν οι διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου, το πρόσθετο ενεργειακό κόστος.

Πηγές που συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό φαίνεται να υποστηρίζουν πως για να εξακολουθήσει η κυβέρνηση τα μέτρα «ψαλιδίσματος» των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος θα εφαρμόσει το εξής σχέδιο:

Η Κυβέρνηση θα περιμένει τις αποφάσεις των Βρυξελλών, τον Μάιο, ως προς την εφαρμογή ή όχι της ελληνικής πρότασης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή και τη διακύμανση του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή αγορά TTF. 

Η ελληνική Kυβέρνηση θεωρεί πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί μία ενιαία και αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης στους κερδοσκόπους αλλά και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, τότε θα ενεργοποιήσει εθνικά μέτρα ύψους 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επιπρόσθετο ποσό στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που σκοπεύουν να διατεθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για τις οικονομικές ενισχύσεις των λογαριασμών ρεύματος. 

Τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τα περίπου 1 δισ. ευρώ της ΔΕΗ και των υπολοίπων προμηθευτών ρεύματος που θα δώσουν σε εκπτώσεις στους καταναλωτές και τα υπόλοιπα περίπου 3 δις. ευρώ από τους πόρους των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων και τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). 

Τα 3 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα δίνονται απευθείας στους λογαριασμούς ως επιχορηγήσεις.

Σύμφωνα όμως με τις ασκήσεις που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν αρκούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και χρειάζονται άλλα 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ετήσιο επιπλέον κόστος από τις αυξήσεις των τιμών του ρεύματος, υπολογίζεται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν είτε με την μορφή επιχορηγήσεων του ρεύματος απευθείας στους καταναλωτές είτε με την επιβολή ανώτατης τιμής στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. 

Για την ακρίβεια θα οριστεί προσωρινό πλαφόν στη λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος και οι ηλεκτροπαραγωγοί και προμηθευτές ρεύματος θα επιχορηγούνται για την κάλυψη του επιπλέον κόστους από τους πόρους των 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Πληροφορίες αναφέρουν είτε ο ένας είτε ο άλλος τρόπος επιλεγεί το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Θα καλυφθεί το ίδιο μέγεθος των αυξήσεων που είναι εφικτό με βάση αυτά τα χρήματα.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...