Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ισραήλ: Η «εξαγωγή» της κρίσης στην Ευρώπη σοκάρει και η «τέλεια καταιγίδα» έρχεται πιο κοντά...

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βαδίζουμε σε ένα ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον, το οποίο είναι ήδη τσακισμένο, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των υπέρογκων επιτοκίων, που μας προέκυψαν ως συνέπεια ενός άλλου πολέμου, αυτού της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Χθες, το αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε σε νέο υψηλό 16 ετών, αγγίζοντας το 5%, όταν το αντίστοιχο ελληνικό κινείται στο 4,40% και το ιταλικό έχει ξεπεράσει προ πολλού το 5%!

Η έναρξη των επιχειρήσεων από το Ισραήλ και το σκηνικό τρόμου που απλώνεται σε πολλές γωνιές του πλανήτη, λόγω πιθανών αντιποίνων από μουσουλμάνους "καίνε" κάθε θετική εξέλιξη σε οικονομικό επίπεδο. Για παράδειγμα, χθες βγήκε ο ΟΠΕΚ και απέρριψε την πρόταση του Ιράν για την απαγόρευση προμήθειας πετρελαίου στο Ισραήλ, ενώ επισημοποιήθηκε η συμφωνία ΗΠΑ-Βενεζουέλας για άρση των σκληρών απαγορευτικών μέτρων στις εξαγωγές πετρελαίου από τη χώρα του Μαντούρο.

Οι παραπάνω θετικές ειδήσεις είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά οι εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και κυρίως η αναγγελία περί επικείμενης εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας από τους Ισραηλινούς, υπερίσχυσαν, με αποτέλεσμα οι αγορές να επανέλθουν σε πτωτικό μοτίβο, αντανακλώντας τον τρόμο των επενδυτών. Έτσι, τα χειρότερα δεν άργησαν να φανούν στις αγορές. Το πετρέλαιο έκλεισε με κέρδη και ο χρυσός συνέχισε απτόητος προς υψηλότερα επίπεδα. Μέσα σε όλα αυτά βγήκε ο επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ και μίλησε για μεγάλο ρίσκο στην παρούσα φάση για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Το σπιράλ του πληθωρισμού είναι εδώ και τα επιτόκια δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν. Ο επικεφαλής της FED μίλησε για ρίσκο στην παρούσα φάση και γενικώς η κατάσταση μυρίζει... μπαρούτι, απ΄ όπου και να το πιάσει κάποιος. Έτσι, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με σημαντικές απώλειες και τα μηνύματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι μόλις ξαναμπήκαμε σε μια παγκόσμια περιπέτεια τεραστίων διαστάσεων και με εντελώς απρόβλεπτη έκβαση. Μέσα σε όλα αυτά, η JP Morgan και η Goldman Sachs βγήκαν με αναφορές του να μας... υπενθυμίσουν ότι τα υψηλά επιτόκια δεν έχουν αρχίσει ακόμη να κάνουν αισθητές τις συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Άρα, με την κεκτημένη ταχύτητα των υψηλών επιτοκίων, ένας γενικευμένος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, θα μας κάνει να παραμιλάμε, αν θέλουμε να κάνουμε μια πιο... ελεύθερη μετάφραση στις διαπιστώσεις των δύο κορυφαίων Αμερικανικών κολοσσών. 

Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει εκτιναχθεί, η εξυπηρέτηση του χρέους των δυτικών χωρών θα καταστεί δυσκολότερη, ένα νέο ανοδικό σπιράλ στην ενέργεια βρίσκεται προ των πυλών και ο πληθωρισμός έχει πολύ δρόμο να τραβήξει ακόμη. Ο τρόμος είναι εδώ είτε έχει να κάνει με σενάρια εξαγωγής της μεσανατολικής κρίσης και σε άλλες χώρες, είτε με τα "μαύρα" σενάρια για μεγάλο τουμπάρισμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Από βδομάδα θα έχουμε να πούμε περισσότερα καθώς μεσολαβεί ένα Σαββατοκύριακο όπου οι εξελίξεις μπορεί να "τρέξουν" με αδιανόητα γρήγορο ρυθμό. Και μέσα σε όλα αυτά, περιμένουμε απόψε το βράδυ την αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου στην επενδυτική βαθμίδα από τη Standard & Poor's. Δυστυχώς, μια τέτοια εξέλιξη (μένει να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί), θα περάσει στα ψιλά ή δεν θα γίνει καν αισθητή από την επενδυτική κοινότητα.

Όσο για τον γάμο του Κασσελάκη με τον σύντροφο του στη Νέα Υόρκη, πέραν της χαρμόσυνης διάστασης περί... βίου ανθόσπαρτου, οποιαδήποτε άλλη ανάλυση μπροστά στη μεγάλη εικόνα που διαμορφώνεται, θα είχε χαρακτηριστικά κουτσομπουλιού και... προχωρημένου χιούμορ, κατ΄ αναλογία της γελοιότητας που χαρακτηρίζει το κόμμα του...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εφορία: Πώς θα κουρέψετε τα πρόστιμα έως και 75%

Εκπτώσεις στα πρόστιμα που έχει επιβάλλει η Εφορία μπορούν να επιτύχουν φορολογούμενοι επιλέγοντας την εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Η πρώτη ρύθμιση «τρέχει» ήδη, λήγει στις 30...

Πότε λήγει η παράταση για φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ, τέλη και βεβαιωμένες οφειλές

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Οι φορολογούμενοι πλέον έχουν στη διάθεση τους περισσότερο χρόνο για να υποβάλλουν τι...

Φόρτωση άρθρων...