Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ισχυρή ζήτηση για το 10ετές ομόλογο: Ξεπερνούν τα 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές

Οικονομία

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 20,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο 4,5% μειώνεται στο 4,45%.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και 4,5 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές όπως η EIB το RRF κλπ. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύει την στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...